Kommersant: Moldova este o ţară cu un nivel destul de ridicat de democraţie electorală

joi, 25 noiembrie 2010

Kommersant: Moldova este o ţară cu un nivel destul de ridicat de democraţie electorală
Foto: kommersant.ru

"Este foarte dificil de a prezice rezultatul alegerilor din Republica Moldova. În diferență de celelalte țări post-sovietice, Moldova este o ţară cu un nivel destul de ridicat de democraţie electorală, iar în astfel de ţări rezultatele alegerilor rămân greu de prezis până-n ultimul moment", scrie directorul de programe ruse de la Institutul Finlandez de Relaţii Internaţionale, Arkadi Moșes, pentru Kommersant.


Cu atât mai mult, Republica Moldova este o naţiune cu o polarizare internă profundă, ceia ce înseamnă că de la alegeri la alegeri preferinţele se schimbă doar la o mică parte a electoratului.
Potrivit autorului, aceasta se întâmplă, în primul rând deoarece în Republica Moldova nu a existat o politică de integrare a minorităţilor naționale. Unii analiști explică acest lucru prin faptul că autorităţile nu au avut voinţă politică, şi nici resurse materiale, să preia un exemplu de la țările baltice, pentru a încuraja învățarea limbii de stat cel puţin în rândul persoanelor născute după independenţă. Alții, dimpotrivă, consideră că comuniştii fiind la putere din 2000, au avut drept scop să menţină "separarea" vorbitorilor de limbă rusă care formează coloana vertebrală a electoratului lor.

În al doilea rând, există și o divizare serioasă ideologică. În timp ce în ţările vecine, cum ar fi Ucraina, trecerea masivă a politicienilor de la o tabără la alta a devenit normă. Însă în Republica Moldova, anul trecut, reprezentanţii taberelor opuse nu au fost în stare să găsească susținerea doar la câțiva deputaţi oponenți.

"În cazul în care, duminică, va câştigă coaliţia pro-europeană, Republica Moldova va avea o şansă să se apropie serios spre integrarea europeană. Acest lucru nu înseamnă perspectivele de aderare la UE, dar presupune un regim fără vize şi zone de comerț liber importante pentru o țară agricolă ca Moldova.

În cazul în care, comuniştii vor reveni la putere, aceștia vor balansa între Occident şi Rusia. Având în vedere că ei nu se vor grăbi să pună în aplicare în Republica Moldova standardele europene, transparenţă afaceri, justiţie independentă şi libertatea presei, UE, din partea sa, nu va întreprinde eforturi deosebite," se dă cu părerea Arkadi Moșes.
Mai există și o a treia variantă, când problema politică nu va fi soluționată.

Sursa: UNIMEDIA cu referire kommersant.ru


0 Comments: