(video) Tănase, Chirtoacă și Osipov: Partidul Comuniștilor nu mai are cum să revină la putere. Bazinul lor electoral s-a micșorat!

joi, 25 noiembrie 2010

(video) Tănase, Chirtoacă și Osipov: Partidul Comuniștilor nu mai are cum să revină la putere. Bazinul lor electoral s-a micșorat!
Foto: Colaj UNIMEDIA

"Comuniștii nu vor reveni la putere în R. Moldova, nu au cum să revină, sunt premise absolut obiective. Electoratul din Moldova este diferit de electoratul din orice altă țară, noi avem preponderent votul etnic, minoritățile naționale voteaza pentru Partidul Comuniștilor. Exista acea parte de nostalgici care votează tot pentru comuniști. Așadar, ei au un anumit număr de voturi, constant de-a lungul anilor".

Declarația aparține prim-vicepreședintelui PLDM, Alexandru Tănase, lansate în cadrul unei conferințe la București, citați de Hotnews.ro.  Potrivit lui, referendumul constitutional care a avut loc in septembrie a confirmat o data în plus că partidele care formează Alianța aflată la guvernare nu a pierdut niciun alegator. "Avem motive să fim optimisti privind scrutinul electoral. Foarte multi tineri au obținut în ultimii ani drept de vot, iar bazinul electoral al comuniștilor deja biologic se îngustează. Pensionarii îi voteaza, dar nu mai sunt atât de mulți cum erau în 2001, când au venit comunistii la putere", a precizat Tănase.  


Victor Osipov, vicepreședinte AMN, vicepremier și negociator pe problema transnistreană, crede că Partidul Comuniștilor este mai degraba un partid al capitalistilor care exploatează un simbol al proletariatului în scopuri pur egoiste. "Și l-a utilizat pentru a se îmbogăți liderul lor și familia acestuia (n.r. Vladimir Voronin), care au devenit printre cei mai bogati oameni din R. Moldova. Au păduri luate în arendă pe zeci de ani, și-au facut drumuri în inima codrului, în timp ce țara sta cu drumurile desfundate. Să nu creada cineva că e vorba despre comuniști. Dar nici echipa lor de altadată, care a avut sustinere masivă în Moldova, nu mai există. Lupu a plecat de-acolo și conduce deja de peste un an Partidul Democrat; Turcan, care era prim-vicepreședinte în Parlamentul lui Voronin și-a înființat un alt partid (n.r. - Partidul Moldova Unita), fostul lor ministru de externe, Andrei Stratan, și-a cumpărat și el un partid (n.r. Partidul Republican din Moldova) cu care s-a antrenat in campanie; Stepaniuc, ideologul comunistilor, a plecat și el și a devenit independent. Deci, elita conducatoare a acestui partid s-a pulverizat", a subliniat Osipov.

Primarul Capitalei, vicepreședinte al PL, este de părere că încă mai există riscul unor trădări. "Structura electoratului e bine cunoscuta de 20 de ani: avem dreapta, centru-dreapta, centru-stanga, stanga. Procentele nu au diferit foarte mult in acesti 20 de ani. În sumă, dreapta cu centrul dreapta și cu centrul-stânga pot avea peste 50%, maximum, într-o situație fericită, peste 60%. Si respectiv stanga avariata la 30%, mergand pana la peste 50% in anumite perioade", a opinat liberalul. Chirtoaca a fost singurul care n-a respins ferm o revenire la putere a comuniștilor, pentru ca, spune el, "exista riscul unor tradari, cum au mai fost". 

"Contează foarte mult cum vor fi restabilite relațiile în Alianță, cum se va găsi numitorul comun pentru a nu fi determinat cineva sau altcineva să ajungă să facă alianță cu comunistii. PD a și lăsat portița întredeschisa. De aceea depinde foarte mult de noi", a conchis Chirtoacă.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la Hotnews.ro


0 Comments: