BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel

vineri, 26 noiembrie 2010

BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel
Foto: bank.md

În cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei de ieri, 25 noiembrie 2010, s-a decis ca rata de bază, rata la creditele overnight şi cea a depozitelor overnight şi rata rezervelor obligatorii să rămână la nivelul actual, informează Serviciul de Presă al BNM.


Astfel, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt şi rata de baza la creditele acordate pe termen lung (mai mare de 5 ani) rămân la nivelul de 7% anual. Potrivit BNM, decizia a fost luată în vederea creării unui cadru monetar adecvat pentru menţinerea stabilităţii preţurilor şi susţinerea relansării continue a economiei naţionate. 

Consiliul de Administraţie al BNM a decis să menţină rata la creditele overnight la 10% şi cea a depozitelor overnight - la 4% anual. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menţine la nivelul de 8%.

Amintim că ratele de dobândă la instrumentele de reglementare monetară au fost schimbate ultima dată în cadrul şedinţei Consiliului din 25 martie curent, când au crescut cu un punct procentual. Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 decembrie 2010, comunică Serviciul de Presă al BNM.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: