Candidatul PUM, Dumitru Ciubașenco se dezice de Ordinul Republicii, oferit de Ghimpu, pentru că nu vrea să aibă aceleași distincții ca și Saakașvili

joi, 25 noiembrie 2010

Candidatul PUM, Dumitru Ciubașenco se dezice de Ordinul Republicii, oferit de Ghimpu, pentru că nu vrea să aibă aceleași distincții ca și Saakașvili
Foto: UNIMEDIA

Candidatul PUM, Dumitru Ciubașenco, care este și purtătorul de cuvânt al liderului Partidului Umanist, Valeriu Pasat, vrea să se dezică de Ordinul Republicii, pe care l-a primit de la președintele interimar, Mihai Ghimpu, acum un an. Motivul invocat constă în faptul că ieri, 25 noiembrie, Ghimpu l-a decorat cu cea mai înaltă distincție de stat pe președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, care, în opinia lui Ciubașenco, promovează o politică antirusă și întreprinde acțiuni provocatoare, menite să complice relațiile dintre Moscova și Chișinău.


” Eu mă dezic de această distincție în semn de protest față de decorarea lui Saakașvili. Nu vreau să am aceleași diatincții ca și persoana care l-a susținut în 2005 pe Voronin, iar acum, în ajunul alegerilor, întreprinde o vizită provocatoare în Moldova pentru a susține democrații, care a declanșat războiul în Osetia de Sud și Abhazia și promovează o politică antirusă”, a declarat Ciubașenco astăzi, 25 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că ieri, 24 noiembrie, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, liderul georgian a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”, pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie moldo-georgiene și pentru aportul în lichidarea consecințelor inundațiilor din vara aceasta. Anterior, Partidul Umanist a criticat vizita lui Saakașvili în Moldova, spunând că este ”o provocare care ar putea complica şi mai mult relaţiile moldo-ruse şi situaţia politică din Republica Moldova, fiind efectuată doar cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare anticipate”.

Dumitru Ciubașenco a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”, alături de un grup de jurnaliști moldoveni, la 24 decembrie 2009, pentru merite deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, pentru contribuţie substanţială la procesul de renaştere naţională şi la promovarea democraţiei şi a valorilor general umane. Acesta a declarat că va înainta o cerere oficială pentru a se dezice de această distincție.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: