Anul 2010, record de căldură planetară

marți, 23 noiembrie 2010

Anul 2010, record de căldură planetară
Foto: 4.bp.blogspot.com

Ca efect al încălzirii climatice, octombrie 2010 este cea mai caldă lună înregistrată din 1880, an în care au fost efectuate primele măsurători de temperatură. Nu este însă singurul record al anului, deoarece şi în perioada ianuarie-octombrie au fost constatate niveluri neatinse încă în ultimii 130 de ani.


Publicate de NASA, hărţile climatice din 2010 arată că anul a bătut recordul de căldură faţă de oricare alt an. Temperaturile au fost cele mai ridicate în primele zece luni ale lui 2010, informează site-ul maxisciences.com, potrivit Agerpres.

Fenomenul s-a manifestat îndeosebi printr-un Ocean Atlantic tropical foarte cald, ca şi Oceanul Arctic, la fel în Brazilia, estul Oceanului Indian şi Orientul Mijlociu. Situaţia este inversă în Pacificul tropical, influenţat de un episod puternic La Nina, fenomen climatic ce produce o răcire a vremii.

Mulţi oameni de ştiinţă consideră că este o dovadă a încălzirii planetei, iar recordurile de căldură înregistrate în cursul acestui an constituie un punct crucial, la câteva zile înainte de deschiderea la Cancun (Mexic) a Conferinţei internaţionale asupra luptei împotriva încălzirii climatice. Chiar dacă ideea unui acord care să prevadă constrângeri a fost abandonată pentru acest an, summit-ul găzduit de Mexic vizează să pună bazele unui tratat care să urmeze, în 2012, celui de la Kyoto.


0 Comments: