Astăzi s-a încheiat proiectul UE "Suport pentru promovarea exportului şi atragerea investiţiilor în Republica Moldova". Vezi rezultatele!

joi, 25 noiembrie 2010

Astăzi s-a încheiat proiectul UE
Foto: a1.ro

Creşterea exporturilor, organizarea misiunilor de afaceri în străinătate, majorarea cotelor de export în Uniunea Europeană, acreditarea internaţională a laboratoarelor, precum şi creşterea ponderii ţărilor-membre UE în investiţiile străine directe. Acestea sunt principalele rezultate ale proiectului UE "Suport pentru promovarea exportului şi atragerea investiţiilor în Republica Moldova", enunţate astăzi, 25 noiembrie 2010, în cadrul evenimentului de încheiere oficială a proiectului. În urma acestui program, RM a primit din partea Uniunii Europene un suport în valoare de 1,6 milioane de euro. 


Şeful misiunii UE la Chişinău Dirk Shuebel a ţinut să menţioneze că în rezultatul acestui proiect, au crescut exporturile cu destinaţie spre ţările-membre UE, acestea constituind circa 50% din valoarea totală a exporturilor Republicii Moldova. În plus, Shuebel susţine că 70% din investiţiile străine directe în ţara noastră revin Uniunii Europene. 

Printre alte realizări ale proiectului, şeful misiunii UE la Chişinău a menţionat decizia Comisiei Europene de a majora cota de export a vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE, precum şi a cerealelor, orzului, porumbului şi grâului. Astfel, în 2011, Moldova va putea exporta în Uniunea Europeană 1,5 milioane de decalitri de vin sau cu 80% mai mult decât în 2010. Pentru 2012 cota va creşte cu încă 20%, până la 1,8 milioane de decalitri, a amintit Dirk Shuebel.

În ceea ce priveşte perspectivele Republicii Moldova în contextul exportului şi investiţiilor, Shuebel a vorbit despre grantul nerambursabil, în valoare de 41 milioane de euro, pe care UE urmează să îl acorde în vederea dezvoltării instituţionale comprehensive a RM. Acest acord prevede implementarea reformelor pe trei dimensiuni, printre care şi liberalizarea comerţului.

Amintim că proiectul "Suport pentru promovarea exportului şi atragerea investiţiilor în Republica Moldova" a fost lansat de Comisia Europeană în luna februarie 2009. Principalele domenii de intervenţie a proiectului au fost: Suport Ministerului Economiei în coordonarea şi îmbunătăţirea sistemului de promovare a exporturilor şi atragerea investiţiilor în Moldova; Suport Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în consolidarea sistemului său de testare a laboratoarelor; Suport întreprinderilor din Republica Moldova în accesarea finanţărilor pentru dezvoltare exporturilor; Promovarea exporturilor şi Promovarea investiţiilor.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: