IDOM: Listele electorale pentru scrutinul din 28 noiembrie sunt cu mult mai bune decât cele de la alegerile din 2009

vineri, 26 noiembrie 2010

IDOM: Listele electorale pentru scrutinul din 28 noiembrie sunt cu mult mai bune decât cele de la alegerile din 2009
Foto: agir-ensemble.over-blog.com

În listele electorale de la Birourile Electorale ale Secţiilor de Votare (BESV) se regăsesc persoane care nu au domiciliu/reşedinţa în raza secţiei de votare, persoane decedate şi alegători care figurează de 2 ori - acestea sunt doar câteva din erorile depistate de către observatorii Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM).


De asemenea, au fost întâlnite cazuri când nu toţi alegătorii se regăseau în listele electorale, printre acestea se numără şi o parte din persoanele care au împlinit 18 ani. 

Conforma datelor prezentate de IDOM, comparativ cu referendumul constituţional din 5 septembrie, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, numărul de alegători încluşi în liste a scăzut cu aproximativ 1240 alegători.

"Pentru acest scrutin listele sunt bunicele, sunt cu mult mai puţine persoane decedate incluse. În comparaţie cu 2009 listele sunt de o calitate mult mai bună. Cred că erorile depistate nu vor influenţa rezultatul alegerilor", a subliniat Stela Livădaru, coordonatorul de proiect.  

Observatorii IDOM declară că nu au întâmpinat probleme în cadrul monitorizării la Consiliile Electorale de Circumscripţie, având acces nestingherit la informaţia privind procesul de actualizare a listelor.

IDOM a recomandat Comisiei Electorale Centrale să treacă cât mai rapid la registrul electronic al alegătorului, în care datele să fie prezentate într-un format unci care să permită verificarea rapidă a listelor.

Totodată, experţii IDOM au lăudat activitatea CEC, în ce priveşte organizarea campaniei de informare activă a cetăţenilor prin intermediul mass-mediei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: