Decizie istorică: Duma rusă condamnă masacrul de la Katyn şi recunoaşte că este opera lui Stalin

vineri, 26 noiembrie 2010

Decizie istorică: Duma rusă condamnă masacrul de la Katyn şi recunoaşte că este opera lui Stalin
Foto: ww2incolor.com

Camera inferioară a Parlamentului rus a condamnat masacrarea polonezilor la Katyn în Al Doilea Război Mondial, relatează BBC News online. Duma a acceptat că Stalin şi oficialii săi au ordonat masacrul din 1940. Comuniştii s-au opus declaraţiei, unii încercând să acopere vina sovieticilor.


Propaganda sovietică a încercat timp de zeci de ani să prezinte masacrul de la Katyn ca fiind opera naziştilor. Adevărul a fost recunoscut oficial în 1990, dar chestiuna continuă să fie una sensibilă între Rusia şi Polonia.

Duma speră "într-o nouă fază în relaţiile" cu Polonia, "bazată pe valorile democratice". Preşedintele Dmitri Medvedev se va duce în Polonia luna viitoare.

"Documentele publicate, păstrate în arhive clasificate, nu numai că prezintă amploarea acestei tragedii, dar arată şi că această crimă de la Katyn a fost comisă la ordinele directe ale lui Stalin. Propaganda sovietică a atribuit resaponsabilitatea criminalilor nazişti", spune Duma.

Duma de Stat cere ca masacrul să fie investigat în continuare, pentru a se confirma lista victimelor şi mai spune că aceasta a fost o tragedie şi pentru ruşi, pentru că mii de sovietici au fost executaţi acolo în 1936-1938, în perioada istoriei sovietice cunoscută drept "Teroarea".

0 Comments: