41 milioane de euro pentru dezvoltarea instituţională a Republicii Moldova

miercuri, 24 noiembrie 2010

41 milioane de euro pentru dezvoltarea instituţională a Republicii Moldova
Foto: romanialibera.ro

Republica Moldova va primi un grant nerambursabil în valoare de 41 milioane de euro din partea UE, în vederea dezvoltării instituţionale comprehensive. În acest sens, astăzi, 24 noiembrie 2010, prim-ministrul Vlad Filat şi şeful misiunii UE la Chişinău Dirk Shuebel au semnat un acord.


Potrivit lui Dirk Shuebel, acest acord prevede implementarea reformelor pe trei dimensiuni: reforma administraţiei publice; respectarea statului de drept, supremaţiei legii şi drepturilor omului; liberalizarea comerţului. În acest context, Filat a menţionat că în vizorul acordului se află instituţii publice ca Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Cancelaria de Stat, Agenţia de Achiziţii Publice, CCCEC, precum şi agenţiile, serviciile şi inspectoratele din domeniul comerţului extern.

"Acordul de dezvoltare instituţională comprehensivă stabileşte precondiţiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a încheia Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, este un nou credit de încredere şi un certificat care confirmă capacitatea instituţională de integrare în UE", a ţinut să aprecieze premierul Vlad Filat. 

"Republica Moldova depune eforturi de racordare la standardele europene şi mi s-a comunicat că există rezultate în acest sens. Am toată încrederea că aceşti paşi vor continua şi Republica Moldova va realiza strategii concrete în cadrul Acordului de Asociere cu UE", a declarat Dirk Shuebel. El a spus că acordul de dezvoltare instituţională comprehensivă este o platformă şi pentru alţi parteneri ai RM, pe care Shuebel îi îndeamnă să sprijine Moldova în implementarea reformelor instituţionale.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit premierului Vlad Filat, Republica Moldova este prima ţară membră a Parteneriatului Estic care încheie un astfel de acord cu Uniunea Europeană.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: