Germania şi Franţa doresc un fond permanent de salvare a ţărilor în criză din zona euro

vineri, 26 noiembrie 2010

Germania şi Franţa doresc un fond permanent de salvare a ţărilor în criză din zona euro
Foto: eurofora.net

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au semnat un comunicat în care anunţă dorinţa lor de creare a unui mecanism permanent de salvare financiară, care să funcţioneze oricând, pentru orice membru al zonei euro. Este vorba despre aşa-numita Facilitate de Stabilitate Financiară Europeană, un fond de aproape 500 de miliarde de euro creat special pentru a răspunde unor situaţii cum a fost cea din Grecia şi cum e în prezent cea din Irlanda. Acest fond expiră în 2013, iar mesajul comun Merkel-Sarkozy vizează găsirea unei astfel de soluţii permanente.


Mai mult, Banca Centrală a Germaniei a anunţat, concomitent, că fondurile pentru ajutorarea ţărilor din zona euro aflate în dificultate pot fi mărite, dacă situaţia o va cere.
 
Acesta este răspunsul oficial al celor două ţări în urma speculaţiilor că zona euro, care cuprinde în prezent 16 state, s-ar putea destrăma din cauza crizei deficitelor bugetare din unele ţări. 

Speculaţiile s-au intensificat după ce Irlanda a cerut oficial ajutor financiar, ajutor de care ar putea avea nevoie şi Portugalia, Spania, Belgia ori Italia.

0 Comments: