Marian Lupu: Partidul Democrat optează pentru semnarea unui Memorandum cu prioritățile Moldovei după alegeri. Inițiativa lui Mihai Ghimpu cu privire la NATO este periculoasă

miercuri, 24 noiembrie 2010

Marian Lupu: Partidul Democrat optează pentru semnarea unui Memorandum cu prioritățile Moldovei după alegeri. Inițiativa lui Mihai Ghimpu cu privire la NATO este periculoasă
Foto: PDM

"Partidul Democrat optează pentru semnarea, după alegeri, de către toate partidele responsabile, a unui Memorandum pentru priorităţile Moldovei, dorind o relaţie cu celelalte partide în care unica confruntare să fie pentru a soluţiona problemele sociale reale ale cetăţenilor. Este clar pentru toată lumea de bună-credinţă că Republica Moldova are alte obiecive în faţă, are alte probleme de rezolvat, decît cele care se impun societăţii de către politicienii iresponsabili". 

Declarația aparține președintelui formațiunii, Marian Lupu, oferită pentru Agepress în cadrul unui interviu. Potrivit lui, PDM înţelege că "anumite forţe politice nu au capacitatea de a elabora o viziune sănătoasă privind căile de dezvoltare a ţării şi că, pentru a-şi asigura perenitatea, apelează la mesaje extremiste, de radicalizare a societăţii. Ne desolidarizăm tranşant de aceste formaţiuni, deoarece nu vom avea nici salarii, nici pensii, nici locuri de muncă, dacă şi în continuare se va încerca dezbinarea societăţii prin exaltarea problemelor ce ţin de limbă, identitate naţională etc".


Întrebat cu cine va face coaliție PDM, Marian Lupu a subliniat că formațiunea pe care o condue este deschisă spre discuții cu toți. "Noi lăsăm uşa deschisă pentru un dialog cu toate forţele politice care vor accede în Parlament. Această deschidere însă nici pe departe nu înseamnă şi baterea de palmă. Partidul Democrat a demonstrat, acum un an, că nu urmăreşte obţinerea unor funcţii de conducere în stat cu orice preţ. Noi am neglijat ofertele privind deţinerea funcţiei de şef al statului şi am optat în favoarea unei guvernări care să ofere soluţii concrete privind modernizarea ţării", a precizat Lupu. 

Referindu-se la relațiile cu România și Federația Rusă, liderul democrat a menționat următoarele: "Relaţiilor cu România trebuie să li se dea dinamică şi randament. Aceste relaţii, bineînţeles, trebuie să fie clădite pe fundamentul respectului reciproc faţă de interesele naţionale ale ambelor părţi. Este necesar ca aceste relaţii să fie construite pe nişte principii sănătoase, care să nu permită deteriorarea lor odată cu schimbarea guvernăriii, fie la Chişinău, fie la Bucureşti. Exemple negative în acest sens avem mai multe. Federaţia Rusă este un partener strategic al Republicii Moldova, dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor cu această ţară având un potenţial benefic pentru modernizarea europeană a Moldovei, similar cu potenţialul relaţiilor ţării noastre cu UE sau Statele Unite. Spre deosebire de unele formaţiuni politice, PDM îşi declară deschis priorităţile şi nu declară la Moscova una, la Bucureşti alta, iar la Bruxelles a treia". 

În finalul interviului, Lupu a reitereat poziția PDM cu referire la solicitarea lui Mihai Ghimpu către NATO. "Dacă vă referiţi la ultima declaraţie a preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, formulată în scrisoarea adresată Secretarului general NATO, atunci PDM şi-a expus deja poziţia. Noi considerăm că implicarea NATO în soluţionarea problemei transnistrene este o iniţiativă periculoasă, care riscă să erodeze cadrul constituţional al Republicii Moldova", a conchis Lupu. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Agerpress


0 Comments: