Politolog ucrainean: Rușii vor rămâne în Tiraspol însă vor schimba politica lor din "hard" pe "soft"

luni, 25 octombrie 2010

Politolog ucrainean: Rușii vor rămâne în Tiraspol însă vor schimba politica lor din
Foto: pridnestrovie.net

Poziţia Rusiei cu privire la imposibilitatea de a retrage trupele din Transnistria exprimate recent de către Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Moldova, Valeri Kuzmin, nu este o noutate senzaţională, relatează Novîi Reghion.


"Încă la începutul anilor 2000, partea rusă a declarat că situaţia politico-militară în bazinul Mării Negre şi Balcani s-a agravat. De aceia, Rusia nu poate accepta retragerea restului Armatei a 14-a ruse, care constituie în prezent circa 1,5 de  mii de soldaţi în zona conflictului transnistrean. Reiterez că în acel moment NATO bombarda Belgradul, a început o nouă etapă a extinderii NATO spre Est. În acea situaţie, Moscova pur şi simplu nu îşi putea permite să lichideze avanpostul său în calea spre Balcani. Prezenţa militară rusă în Transnistria nu este doar o operaţiune de menţinere a păcii sub mandatul CSI, dar și un instrument de descurajare a aspirațiilor euroatlantice ucrainene, de pătrunderea forțelor române și NATO  în regiune," a declarat directorul Centrului pentru studierea problemelor societăţii civile din Ucraina, Vitali Kulik.

Kulik consideră că dialogul între Moscova şi Berlin cu privire la formatul soluționării conflictului transnistrean, reforma OSCE, problema sistemului de apărare antirachetă, etc, devine din ce în ce mai constructiv. "Dacă Merkel şi Medvedev vor fi capabili să găsească o formulă de compromis pentru rezolvarea conflictului transnistrean, formatul "hard" de securitate de pe Nistru îşi pierde orice sens," a mai spus analistul politic ucrainean.

Expertul prezice că Moscova ar putea accepta, în schimbul unor preferinţe în domeniul securităţii europene, schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii din" hard" (militar) pe "soft" (poliţienesc), fie și sub mandatul OSCE.

"În ceea ce priveşte interesele Ucrainei, ele sunt evidente: Kievul nu este cointeresat în desfășurarea unei operaţiuni de menţinere a păcii în formatul "hard", bazat pe contingentul militar rus în Transnistria. Partea ucraineană a subliniat întotdeauna necesitatea de a schimba mandatul şi de a extinde operaţiunea prin internaţionalizarea sa, implicarea Uniunii Europene", a mai spus expertul.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Novîi Reghion


0 Comments: