"Dacă e să căutăm locul lui Plahotniuc, ar fi bine să nu îl căutăm în spatele unui singur candidat. E în spatele tuturor"

sâmbătă, 14 august 2010

Foto: madrizen.com

Revenit din vacanță am descoperit că atmosfera politică în Republica Moldova s-a făcut caliente. Adică fierbinte. De-a binelea. În spatele fiecărui lider politic a fost identificată câte o umbră din biznis (iar io nu înțelegeam ce-i cu portretele drăguțe din facebook, având pe fundal scheme mafiote). A făcut-o Sergiu Mocanu. În spatele premierului Filat a fost identificat un semn de întrebare de mărime mijlocie. Ceea ce pe fundalul concret al celorlalți lideri se privea oarecum simpatic, vărsând o lumină favorabilă asupra liderului PLDM.


Să lăsăm pentru moment la o parte jocul de umbre și lumini. Două chestiuni sunt trecute cu vederea în raport cu această feudă pre-electorală:

   1. Moldovenii manifestă o înclinație fenomenală pentru teoria conspirației;
   2. Biznisu nu plasează niciodată toate ouăle într-o singură căldare și finanțează mai mulți candidați.

Talentul pentru teoria conspirației nu este unul recent. Îmi aduc aminte (fără mare chef) de epoca comunistă, când lui Marc Tkaciuk îi era atribuit, pe vrute sau nevrute, rolul de eminență cenușie. Se pare că totuși pe vrute. Personal am avut rezerve în raport cu această concluzie. Cardinalul sur? Pe semne că au fost citite prea multe romane cu mușchetari. Greu de crezut. Sigur că Monsieur Tkaciuk a avut o influiență considerabilă în culisele puterii, dar e naiv să-i atribuim rolul de mare păpușar. Chiar și în condițiile autocrației aproximative edificate în jurul familiei Voronin, păpușarii erau mai mulți și fiecare trăgea de sfoară după propriul plac și interese. Va bene. Asta în epoca comunistă. Ce se întâmplă acum?

Locul vacant de eminență cenușie încinge mințile și așa încălzite de caniculă. Nu e posibil să nu fie cineva acolo sus, gândește moldovanul. Păi cum să lași păpușile din capul lor! Cine să fie? Plahotniuc? Stati? Țopa? Băse? Vântu? Avem nevoie de o figură diabolică pe care să o responsabilizăm de criză, prețuri, arșiță, găuri bugetare și așa mai departe. Așa îmi închipui io că a început vânătoarea de păpușari. Spațiul mediatic liber și independent își joacă propria s-a carte: senzaționalul. În antichitatea comunistă se discuta despre Tkaciuk prin bukătării la o duzină de berici; despre biznisu din spatele liderilor alianței se discută la talkshowuri. Nu mai avem nevoie de seriale. Moldova, ai televiziune!

Stop așa. Concluzia acestor digresiuni post-vacanță este următoarea: nu există un singur păpușar. Există interese. Politice și economice. Interese care se grămădesc pe alte interese. E greșit să simplificăm problema vânând păpușari. Avem nevoie de instituții care să-și facă meseria. De la caz la caz. Fără isterie.

Partea a doua. După cum am conchis mai sus, biznisu (inclusiv și business-ul) nu-și plasează niciodată toate ouăle într-o singură căldare. E regula investițiilor #1. My friends, credeți că oamenii ăștea care și-au construit micile lor imperii financiare sunt atât de naivi încât să se expună riscului de a se lipi de un singur candidat? Viața unor astfel de imperii ar fi fost foarte scurtă. Eu nu știu nimic, citesc cărți doar. Și dacă vreți să vedeți cum funcționează, o puteți face foarte bine citind cu atenție „Tigrul alb” de Aravind Adiga. Acolo este vorba despre „democrația” indiană. Candidații fac turul businessmanilor și-și consolidează puterea în schimbul protecției. Greu de spus cine trage de sfori – politicianul sau afaceristul. E o relație simbiotică. Manus manum lavat. Și atât.

Stop a doua oară. Perechile se formează pentru a dansa vals. În afaceri, spre deosebire de dansuri, e altfel: dacă e să căutăm locul lui Plahotniuc, ar fi bine să nu îl căutăm în spatele unui singur candidat. E în spatele tuturor. Cei patru plus comuniștii, probabil. Întru dăiunirea imperiului. De fapt, judecând după frecventele sale apariții publice, mă întreb dacă nu cumva e cazul să-l căutăm în fața și nu în spatele candidaților.

Vom trăi și vom vedea. Dar nu e nimic nou sub lună.

sursa: Unimedia

0 Comments: