Premierul Vlad Filat a discutat cu preşedinta Comunităţii Moldovenilor din Quebec despre crearea unui serviciu consular permanent în Canada

marți, 10 august 2010

Premierul Vlad Filat a discutat cu preşedinta Comunităţii Moldovenilor din Quebec despre crearea unui serviciu consular permanent în Canada
Foto: gov.md

Crearea unui serviciu consular permanent în Canada, protecţia juridică şi socială a conaţionalilor noştri în străinătate, viața comunității moldovenilor din Quebec - acestea au fost câteva subiecte discutate în cadrul întrevederii premierului vlad Filat cu preşedinta Comunităţii Moldovenilor din Quebec, Ala Mîndîcanu.


Premierul a spus că, deşi nu s-a reuşit votarea în Parlament a iniţiativei Guvernului privind instituirea unei agenţii pentru relaţia cu cetăţenii moldoveni de pretutindeni, Executivul întreprinde mai multe măsuri pentru susţinerea cetăţenilor aflaţi peste hotare. Printre acestea, Premierul a menţionat lansarea dialogului cu Uniunea Europeană  privind liberalizarea regimului de vize, protecţia juridică şi socială a conaţionalilor noştri în străinătate, eliberarea paşapoartelor de către misiunile diplomatice acreditate peste hotare.

Ala Mîndîcanu a vorbit despre activitatea organizaţiei pe care o conduce, înfiinţată în 2008, precizînd că este prima organizaţie a cetăţenilor moldoveni stabiliţi în provincia Quebec din Canada.
 
Potrivit spuselor sale, în această perioadă au fost depuse eforturi pentru a organiza şi a uni diaspora, pentru a consolida potenţialul ei spiritual şi economic, pentru a contribui la integrarea eficientă a membrilor ei în societatea canadiană.

De asemenea, preşedinta Comunităţii Moldovenilor din Quebec a menționat lansarea recentă a primei broşuri despre viaţa comunităţii moldovenilor din această provincie, care va fi editată anual.

Prim-ministrul Vlad Filat a subliniat faptul că este necesar de a avea un serviciu consular permanent şi în Canada pentru a acorda susţinerea necesară moldovenilor din această ţară.

UNIMEDIA precizează că în provincia Quebec sînt stabiliţi peste 7 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: