O nouă criză financiară ar putea avea loc în 2015

luni, 9 august 2010

O nouă criză financiară ar putea avea loc în 2015
Foto: miesc-consulting.com

O criză financiară are loc o dată la 5-7 ani, a spus în urmă cu câteva luni Jamie Dimon, şeful unei dintre cele mai mari bănci americane JPMorgan Chase. Declaraţia a fost făcută de Dimon în ianuarie, în faţa comisiei Congresului american pentru investigarea ultimelor turbulenţe financiare. Dacă ţinem cont de acest aspect, viitoarea criză financiară ar putea avea loc în 2015. Dar noul cadru de reglementări va fi şi atunci departe de a fi aplicat, scrie Bloomberg, citat de money.ro.


Comitetul Basel pentru supraveghere bancară plănuieşte să acorde băncilor răgaz până în 2018 pentru a implementa anumite limite pentru creditare. Iar unele bănci precum UBS sau Morgan Stanley au realizat în ultima perioadă angajări masive pentru departamentul de tranzacţionare, în contrast cu intenţia autorităţilor de a îngrădi asemenea activităţi bancare. Experţii consideră că autorităţile de supraveghere vor rămâne incapabile să gestionaze riscul unei crizei financiare pentru cel puţin 8-10 ani.

O problemă majoră a reformei sistemului global este şi mărimea pieţei. În momentul de faţă, piaţa produselor derivate over-the-counter, acuzată în repetate rânduri că ar fi netransparentă, reprezintă 615 mii de miliarde de dolari. Cifra este impresionantă după orice măsură, deoarece este de peste 10 ori mai mare decât PIB-ul global.

sursa: Unimedia

0 Comments: