MAI solicită înăsprirea legii cu privire la deţinerea armelor cu destinaţie civilă

marți, 10 august 2010

MAI solicită înăsprirea legii cu privire la deţinerea armelor cu destinaţie civilă
Foto: uups.ro

Ca urmare a creşterii numărului infracţiunilor cu aplicarea armelor şi a nerespectării de către cetăţeni a normelor legale de păstrare a acestora, Ministerul Afacerilor Interne cere restricţionarea reglementărilor legale, ce ţin de armele cu destinaţie civilă. În acest sens, MAI a transmis Guvernului un proiect de lege spre aprobare. Anunţul a fost făcut astăzi, 10 august, de către şeful Direcţiei generale poliţie ordine publică Nicolae Macovei.


MAI solicită ca Guvernul şi Parlamentul să aprobe de urgenţă acest proiect, care restricţionează normele de eliberare a autorizaţiilor, numărul şi categoriile de arme care pot să fie deţinute de către cetăţeni în mod legal.

Potrivit colonelului de poliţie, Nicolae Macovei, în ultimii an au fost înregistrate 17 cazuri de infracţiuni cu aplicarea armelor – 6 omoruri, 3 tâlhării, 6 cazuri huliganism 6 şi 2 cauzări de leziuni corporale. Totodată, au avut loc 11 incidente produse din neatenţie. „Conform legislaţiei în vigoare - armele pneumatice, cu ţeava lisă sau cu glonţ - trebuie să fie păstrate la domiciliu în safeu şi închise sub lacăt”, a subliniat Macovei, menţionând că cetăţenii mai uită să treacă cursul de reciclare asupra mânuirii armelor.

Totodată, datorită măsurile şi inspectărilor la domiciliu întreprinse de serviciul specializat asupra controlului circulaţiei armelor, 2953 arme de foc au fost ridicate, inclusiv 899 pentru încălcarea termenului de înregistrare, 1026 pentru încălcarea regulilor de deţinere, iar în 333 de cazuri au fost anulate autorizaţiile şi permisele de deţinere a armelor.
 
De asemenea, au fost înregistrate 88 de cazuri de deţinere ilegală a armelor de foc. MAI solicită cetăţenilor să-şi înregistreze armele pe care le posedă în cadrul comisariatelor teritoriale de poliţie, conform procedurii legale în vigoare.

UNIMEDIA precizează că în Republica Moldova peste 60 mii de cetăţeni deţin arme de foc, în număr total de peste 54 mii.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: