CEC cere de la MAEIE detalii privind condițiile secțiilor de votare din străinătate

vineri, 13 august 2010

CEC cere de la MAEIE detalii privind condițiile secțiilor de votare din străinătate
Foto: orylex.files.wordpress.com

Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului de Afaceri Externe și Integrare Europeană să prezinte, în termen de 7 zile, lista tuturor secțiilor de votare de peste hotare, cu descrierea succintă a fiecăreia din ele. ”Această cerință vine ca urmare a faptului că tot mai multe întrebări apar referitor la condițiile secțiilor de votare din străinătate”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan.


Reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sârbu, a menționat că la moment, nu putem afirma dacă toate cele 45 de secții deschise înafara misiunilor diplomatice corespund criteriilor internaționale și Codului Electoral.

Amintim că potrivit MAEIE, Republica Moldova nu a încheiat nici un acord cu țările, în care urmează să se instituie secțiile de votare, confirmările din partea acestora fiind făcute prin intermediul unor notificări.

Potrivit Codului Electoral, votarea se efectuează în localuri special amenajate, dotate cu un număr suficient de cabine sau camere pentru a se evita aglomeraţia. Sediile secţiilor de votare se stabilesc, de regulă, în sediile aflate în proprietate publică şi se amenajează astfel încît să faciliteze accesul în ele al persoanelor în vîrstă şi cu dizabilităţi.

UNIMEDIA precizează că pentru referendumul din 5 septembrie vor fi deschise 78 de secții de votare în 27 de țări. 45 din ele vor fi deschise, în premieră, înafara misiunilor diplomatice. Partidul Comuniștilor a contestat decizia de deschidere a acestora, motivând că cele 45 de secții de votare de peste hotare reprezintă un risc pentru fraudarea rezultatelor referendumului.


Sursa: UNIMEDIA




0 Comments: