Incendiile de vegetaţie se apropie de Cernobîl. Pericolul de contaminare radioactivă creşte

joi, 12 august 2010

Incendiile de vegetaţie se apropie de Cernobîl. Pericolul de contaminare radioactivă creşte
Foto: libertatea.ro

Un incendiu care a cuprins două hectare de vegetaţie a izbucnit la 60 de kilometri sud de centrala nucleară de la Cernobîl, din nordul Ucrainei. În acest timp, incendiile îşi continuă parcursul devastator în Rusia, dar aria lor a fost restrânsă.


Incendiul a izbucnit luni în localitatea Sosnivka, la 60 de kilometri nord de Kiev, dar va fi stins joi sau vineri, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, Viktoria Ruban.

"Incendiul nu prezintă nici un pericol, nu există nici o ameninţare", a adăugat ea. Zona de securitate din jurul centralei de la Cernobîl, unde a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, se întinde pe o rază de 30 de kilometri.

La rândul lor, autorităţile ruse au dat asigurări că nivelul de radioactivitate din ţară nu este crescut în urma incendiilor.

Şi în Rusia, incendiile de pădure se apropie de o zonă contaminată de radiaţiile eliberate în urma exploziei de la centrala nucleară în 1986. Autorităţile au trimis echipe suplimentare de pompieri în zona Briansk, temându-se că vântul şi focul ar putea elibera în atmosferă particulele radioactive din sol. Totuşi, autorităţile ruse spun că nu există motive de panică.

Până în prezent, bilanţul victimelor incendiilor de vegetaţie din Rusia a ajuns la 53 de morţi. "În total, 806 persoane au solicitat ajutor medical, dintre care 706 au primit tratament ambulatoriu, 58 au fost internaţi şi 53 au murit", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Sănătăţii Publice şi Dezvoltării Sociale. Ministerul a pus la punct un sistem de monitorizare a situaţiei în toate regiunile Rusiei. Potrivit sursei, în prezent instituţiile regionale de sănătate publică nu suferă de lipsă de medicamente sau personal.

Incendiile de vegetaţie afectează în prezent 22 dintre cele 83 de regiuni ruse, unde de la mijlocul lunii iunie s-a instalat un val de căldură anormală. Aria cuprinsă de incendii a fost înjumătăţită, ajungând miercuri la 92.000 de hectare, în comparaţie cu cele 174.000 de hectare care ardeau cu o zi înainte. Situaţia este în continuare critică în regiunile Belgorod, Ivanovo, Lipeţk, Moscova, Nijni-Novgorod, Riazan, Tambov, Voronej şi în republica Mordovia.



 


0 Comments: