Pentru prima dată, cetățenii moldoveni, domiciliați în stânga Nistrului și în Bender, vor putea vota în Chișinău. Vezi toate secțiile de votare.

vineri, 13 august 2010

Pentru prima dată, cetățenii moldoveni, domiciliați în stânga Nistrului și în  Bender, vor putea vota în Chișinău. Vezi toate secțiile de votare.
Foto: agenda.ro

Pentru prima dată, cetățenii Republicii Moldova, domiciliați în unele localități din stânga Nistrului, în municipiul Bender și în unele localități ale raionului Căușeni, vor putea vota în cadrul referendumului din 5 septembrie în orașul Chișinău.

În acest scop, va fi deschisă o secție de votare specială, care va fi amplasată în incinta Direcției căilor ferate din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 48.


”Această decizie a fost luată în favoarea cetățenilor Republicii Moldova, care au viza de reședință în stânga Nistrului, dar locuiesc în Chișinău”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Pentru moldovenii, domiciliați în unele localități din stânga Nistrului, în municipiul Bender și în unele localități din raionul Căușeni, CEC va deschide 12 secții de votare: în satele Varnița, r. Anenii Noi; Copanca, r.Căușeni; Fîrlădeni, r. Căușeni; Hagimus, r.Căușeni; Doroțcaia, r.Dubăsari; Ustia, r.Dubăsari; Cocieri, r.Dubăsari; Sănătăuca, r.Florești; or. Rezina; Răscăieți, r.Ștefan Vodă. Adresa tuturor secțiilor de votare și localitățile pe care acestea le includ vezi aici.

Potrivit hotărârii CEC, aceste secții de votare vor avea urne speciale staționare, liste suplimentare și buletine de vot estimate cu aproximativitate, reieșind din experiența alegerilor anterioare.

Ministerul Afacerilor Interne va întreprinde toate măsurile necesare pentru menținerea ordinii publice în localitățile, unde vor fi deschise secțiile de votare. Mai mult, aceste secții vor beneficia de atenție deosebită din partea observatorilor naționali, internaționali și Comisiei Unificate de Control, în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral.

În cadrul ședinței de astăzi, 13 august, CEC a aprobat acreditarea a 94 de observatori naționali și 2 observatori internaționali, care vor monitoriza referendumul republican constituțional din 5 septembrie.

UNIMEDIA amintește că pe teritoriul Transnistriei locuiesc aproximativ 15% din alegătorii moldoveni, iar autorităţile moldovene nu au acces la datele privind registrul populaţiei, ceea ce face includerea locuitorilor din Transnistria în listele electorale de bază imposibilă. În perioada alegerilor, forţele separatiste recurg la diverse acţiuni de intimidare a populaţiei, instaurând o „stare excepţională”, organizând aplicaţii militare demonstrative cu utilizarea tehnicii moderne şi amplificatoarelor, concentrează trupe, muniţii şi tehnică blindată militară spre zona de securitate, blocând accesul alegătorilor spre secțiile de votare. În timpul alegerilor din 2009, circa 10 mii de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului, din Căușeni și Bender au participat la vot.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: