Rusia a pus la cheltuială producătorii vinicoli moldoveni, dar nu în pierdere

luni, 9 august 2010

Rusia a pus la cheltuială producătorii vinicoli moldoveni, dar nu în pierdere
Foto: informatia-zilei.ro

De la începutul anului 2010, exporturile de vinuri din Moldova au crescut în general cu 17%, iar, în particular, cele cu destinaţia Rusia, s-au majorat cu 58%, a declarat astăzi, 9 august 2010, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc, în cadrul unei conferinţe de presă. Astfel, ministrul consideră că, deşi producătorii vinicoli au înregistrat anumite cheltuieli suplimentare legate de stoparea exporturilor de vinuri pe piaţa rusească, ei nu au avut de suferit pierderi de bilanţ.


Datoriile producătorilor de vinuri din Moldova atingeau la începutul anului curent suma de 200 milioane de lei, iar în prezent acestea constituie 60 de milioane, adică s-au redus cu 70%, conform datelor enunţate de Valeriu Cosarciuc. În plus, acesta susţine că producătorii de vinuri au înregistrat suficiente venituri ca să-şi permită să ramburseze creditele la băncile comerciale şi, în acelaşi timp, să nu mai recurgă la noi credite.

Ministrul susţine că în acest an, recolta de struguri va constitui 325 de mii de tone. "Producţia de struguri este mai slabă decât anul trecut, din cauza îngheţurilor de primăvară. De asemenea, şi calitatea acestora a fost afectată, luând în consideraţie ploile din această vară", a explicat Valeriu Cosarciuc. Acesta a ţinut să menţioneze că din recolta totală vor fi prelucraţi doar 260 de mii.

În acelaşi timp, Moldova poartă negocieri cu ţările vecine în vederea comercializării strugurilor şi creării unui aşa-zis "coridor verde" care să elimine barierele la export. Astfel, în Ucraina şi România urmează să fie exportate câte circa 35-40 mii tone de poamă. "Cu partea ucraineană am negociat deja condiţiile de comercializare a strugurilor. Tehnica de plată va fi "cu banii jos", adică mai întâi se va achita şi abia după aceasta se va face livrarea", susţine Cosarciuc. Acesta a ţinut să asigure că în acest an preţurile de export ale strugurilor vor fi mai bune decât anul trecut.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit declaraţiei ministrului Valeriu Cosarciuc, miercuri, 11 august 2010, un grup de experţi din Moldova va pleca la Moscova pentru a analiza pretenţiile faţă de vinurile moldoveneşti. De asemenea, în curând, urmează să fie organizată o săptămână a vinului moldovenesc în capitala Cehiei şi în partea de nord a Germaniei.

sursa: Unimedia

0 Comments: