CEC a respins contestarea comuniștilor privind anularea deciziei de constituire a secțiilor de votare peste hotare

luni, 9 august 2010

CEC a respins contestarea comuniștilor privind anularea deciziei de constituire a secțiilor de votare peste hotare
Foto: moldova.md

Contestarea Partidului Comuniștilor privind anularea deciziei CEC de constituire a secțiilor de votare peste hotare a fost respinsă, astăzi, 9 august. Cinci membri din cei șapte ai Comisiei Electorale Centrale au considerat solicitarea comuniștilor nefondată. Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a asigurat că va contesta hotărârea CEC în instanțele de judecată. Și Curtea de Apel a respins, astăzi, plângerea comuniștilor pe această cauză.


Reprezentantul CEC, Mihai Bușuleac, a confirmat că  termenul pentru constituirea celor 20 de secții de vot peste hotare, înafara misiunilor diplomatice, a fost expirat. Totodată, el a precizat că ”încălcarea termenului nu este o încălcare a legislației în vigoare”, iar CEC nu a lezat în nici un mod dreptul de vot a alegătorilor.

În replică, juristul Sergiu Sârbu a declarat că nu contestează drepturile alegătorului, ci faptul că CEC în colaborare cu MAEIE nu au asigurat un mecanism legal de înființare a secțiilor de vot peste hotare.

O altă obiecție, la care s-a referit juristul PCRM, Sergiu Sârbu, în contestație, constă în lipsa unui acord al autorităților statutului în care urmează să se deschidă secțiile de vot.

Reprezentantul Ministerului de Afaceri Externe și Integrare Europeană, în competența căruia este întocmirea listelor cu secțiile de votare, a explicat că MAEIE dispune de acordul verbal al tuturor statelor pentru deschiderea birourilor de vot, dar, totodată, a admis faptul că unul din statele-gazdă ar putea, în ultima instanța, să refuze asigurarea securității în cadrul birourilor secțiilor de votare.

Secretarul general CEC, Iurie Ciocan, a declarat că se vor depune toate eforturile pentru minimalizarea riscurilor de fraudare a alegerilor. El a reiterat că toate acțiunile în vederea înființării secțiilor de vot peste hotare au fost conform legislației în vigoare.

Potrivit normelor internaționale, securitatea în cadrul secțiilor de votare este asigurată de statul, în care acestea sunt deschise.

UNIMEDIA precizează că pentru referendumul republican din 5 septembrie vor fi deschise 78 de secții de votare în străinătate, dintre care, 45 - înafara misiunilor diplomatice. Cele 10 mii de ștampile de control pentru referendum vor fi confecționate, începând cu ziua de mâine, 10 august. În aceeași zi se va încheia licitația pentru tiparul a 2,6 milioane de buletine de vot.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: