Secretarul general al ONU Ban Ki-moon: Pe măsură ce economiile se stabilizează, nevoile tinerilor sunt prioritare

joi, 12 august 2010

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon: Pe măsură ce economiile se stabilizează, nevoile tinerilor sunt prioritare
Foto: myunitedway.com

"Provocările sociale şi economice prezente justifică acordarea unei atenţii deosebite tinerilor. 87% dintre tinerii cu vârste cuprinse intre 15 si 24 de ani trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Criza economica globală a avut un impact disproporţionat asupra tinerilor: aceştia şi-au pierdut locurile de muncă, s-au zbătut pentru a-şi găsi un job chiar şi cu un salariu mic, iar accesul lor la educaţie a fost redus. Pe măsură ce economiile încep să se stabilizeze, nevoile tinerilor trebuie să fie aduse în prim plan", scrie Secretarul general al ONU Ban Ki-moon în mesajul adresat tinerilor din întreaga lume astăzi, 12 august 2010, cu ocazia lansării Anului Internaţional al Tineretului.


„Agenţiile ONU în Moldova acordă o importanţă majoră tinerilor, deoarece aportul lor la realizarea obiectivelor de dezvoltare ale ţării este esenţial. Ei reprezintă şi o sursă bogată de soluţii inovatoare necesare pentru abordarea unora dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă Moldova astăzi”, a declarat Coordonatorul Rezident ONU în Moldova Kaarina Immonen.

Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova anunţă în contextul Anului Internaţional al Tineretului demararea unui plan de acţiuni, ce „vor fi axate pe câteva direcţii prioritare: recunoaşterea contribuţiei tinerilor la dezvoltarea societăţii, sporirea nivelului de implicare şi participare a tinerilor în soluţionarea problemelor cu care se confruntă aceştia, promovarea politicilor de tineret ce au drept finalitate realizarea aspiraţiilor acestora”, conform declaraţiei vice-ministrului Tineretului şi Sportului Oleg Ţulea.

Preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova Sandu Coica a făcut apel către tineri să fie activi şi să se implice în toate activităţile, pentru ca iniţiativele lansate să fie durabile şi să nu depindă de evoluţiile şi schimbările social-politice.  

Potrivit lui Eduard Mihalaş, Coaliţia Voluntariat, „una din priorităţile strategice ale Anului Internaţional al Tineretului va fi crearea mecanismelor de funcţionare a Legii voluntariatului şi elaborarea politicilor de stimulare a voluntariatului sprijinit de angajator, aşa cum anul 2011 va fi numit Anul European al Voluntariatului”.

UNIMEDIA menţionează că anul 2010 a fost declarat Anul Internaţional al Tineretului de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. În contextul acestui An, în Moldova se va sărbători pe data de 14 noiembrie 2010 Ziua Naţională a Tineretului, iar în perioada 10 noiembrie - 17 noiembrie 2010 este preconizată săptămâna tineretului cu tematica „Participarea activă a tinerilor”.

sursa: Unimedia

0 Comments: