Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest de 20 de zile pe numele directorului unei companii work & travel, bănuit de escrocherie

sâmbătă, 14 august 2010

Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest de 20 de zile pe numele directorului unei companii work & travel, bănuit de escrocherie
Foto: UNIMEDIA

Judecatoria Buiucani a emis mandat de arest pe numele lui Dumitru Jioara, director IERA, pe un termen de 20 de zile, transmite serviciul de presă al CCCEC. În acest moment, acesta este deținut în prezent în izolatorul CCCEC.

Amintim că Dumitru Jioară, director al Asociaţiei Obşteşti „International Express Recruit Ability” (IERA), a fost reţinut la 12 august de către Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) fiind urmărit în cadrul unei cauze penale pentru comiterea „escrocheriei în proporţii mari”.


Potrivit ofiţerilor anticorupţie, Jioară este bănuit că şi-ar fi însuşit peste un milion de lei prin abuz de încredere şi înşelăciune de la mai multe persoane.În acest dosar figurează în jur de 40 de victime (studenţi) care susţin că pe parcursul anului 2009 – 2010 au achitat directorului IERA sume enorme de bani pentru a se angaja în câmpul muncii în SUA, prin intermediul unor programe, iar ajunşi în State au constatat inexistenţa firmei angajatoare. Deşi nu le-au fost asigurate condiţiile contractuale, nici până în prezent nu şi-au primit banii înapoi de la Dumitru Jioară care, susţin pătimiţii, i-ar fi indus în eroare cu rea-voinţă.

În fapt, directorul IERA, prin intermediul organizaţiei pe care o conduce, promitea angajarea la muncă în SUA, spunând că are în calitate de partener o companie americană interesată să ofere locuri de lucru pentru studenţi din Republica Moldova.

La rândul lor, studenţii care au depus mai multe plângeri la CCCEC în privinţa lui Jioară, declară că ultimul le cerea bani pentru prestarea mai multor servicii legate de  organizarea interviului la ambasadă, obţinerea vizei, plata pentru contract, preţul pentru biletul de avion, taxa la ambasadă, asigurare medicală. Doar de la două persoane, care au sesizat Centrul şi au prezentat confirmări, Jioară ar fi primit 60 000 lei.

În total, prejudiciul material cauzat de Jioară este estimat la peste 1 milion de lei, iar Centrul a pornit azi încă de cauze penale pe numele acestuia.

În prezent Dumitru Jioară se află în Izolatorul Centrului, dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. CCCEC întreprinde toate acţiunile legale pentru restituirea prejudiciului material.

sursa: Unimedia

0 Comments: