Romii din Republica Moldova îşi doresc conlucrarea directă cu Guvernul

luni, 9 august 2010

Romii din Republica Moldova îşi doresc conlucrarea directă cu Guvernul
Foto: interactiv.ro

Romii din Republica Moldova s-au retras definitiv din Biroul de Relaţii Interetnice (BRI) şi nu mai doresc nici o conlucrare cu această structură. „Noi nu dorim să lucrăm direct cu această instituţie birocratică şi arhaică, care organizează doar festivităţi sterile, fără ca să propună soluţii concrete ce au menirea să îmbunătăţească nivelul de trai a populaţiei rome din Republica Moldova”.  Anunţul a fost făcută de către vicepreşedintele Alianţei Unite a Romilor, Mihai Lepădatul.


Potrivit Societăţii Civile a Romilor, Planul de Acţiuni aprobat de Guvern, încă în 2006, cu scopul de a combate discriminarea, pentru a ridica nivelul de educaţie şi a încadra romii în câmpul muncii, nu a fost aplicat. „BRI a adoptat o atitudine formalistă vizavi de rezolvarea problemelor romilor. Nu a fost aplicat nici un mecanism pentru evaluarea şi monitorizarea acţiunilor menţionate în Planul de Acţiuni”, este menţionat în declaraţia oficială a Societăţii Civile a Romilor. 

„Din păcate, în societate se propagă, în continuare, stereotipul că romul este infractor. Romii sunt marginalizaţi, copiii nu sunt primiţi în instituţiile de învăţământ, nu avem nici un student la instituţiile de învăţământ superior”, a subliniat reprezentantul romilor, Ion Fărâmă.

Potrivit reprezentanţilor romilor, liderii acestei minorităţi etnice au elaborat un grup de lucru, care va elabora un mecanism de implementare a măsurilor cuprinse de Planul de Acţiuni şi îşi doresc o conlucrare directă cu Guvernul.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova activează peste 40 de asociaţii şi organizaţii care protejează drepturilor persoanelor de etnie romă.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: