SUA va înlocui Rusia pe piaţa mondială a cerealelor, în perioada embargoului-oficial rus

miercuri, 11 august 2010

SUA va înlocui Rusia pe piaţa mondială a cerealelor, în perioada embargoului-oficial rus
Foto: colaj UNIMEDIA

Statele Unite, cel mai mare exportator de cereale la nivel mondial, vor ţine locul Rusiei pe piaţa mondială de profil, din momentul intrării în vigoare a embargoului impus de autorităţile de la Moscova, pe 15 august, a declarat ministrul rus al Agriculturii Ielena Skrinnik, potrivit mediafax.ro, citat de wall-street.ro. "Statele Unite sunt singurele care au capacitatea să facă acest lucru", susţine Skrinnik.


Rusia este al patrulea mare exportator de grâu din lume, cei mai importanti clienţi fiind statele Egipt, Turcia, Siria, Pakistan şi Iran. Guvernul rus a decis interzicerea exporturilor de cereale în perioada 15 august-31 decembrie, din cauza secetei şi a incendiilor care au distrus culturi pe o suprafaţă de 10,8 milioane de hectare. Estimările privind producţia de cereale din acest an au scăzut până la 60 de milioane de tone, cu 38% sub nivelul din 2009, scrie wall-street.ro. Cele mai pesimiste prognoze indică o producţie de numai 43 de milioane de tone, adică în jumătate faţă de cantitatea normală, potrivit money.ro.

Autorităţile ruse vor reanaliza perioada embargoului în octombrie, când vor cunoaşte exact amploarea pagubelor. Analiştii au estimat marţi, 10 august 2010, că pagubele produse de secetă şi incendii s-ar putea ridica în acest an la 1% din PIB, respectiv circa 15 miliarde de dolari.

Kazahstanul şi Ucraina, alţi doi exportatori importanţi de cereale, au fost la rândul lor afectate de secetă, a afirmat Skrinnik la postul de radio Eko Moskvi. În Ucraina, recolta de grâu se estimează a fi cu 13% sub nivelul din 2009, iar în Europa de Vest, producţia va fi, de asemenea, mult mai mică decât de obicei, informează money.ro.

"Este improbabil ca aceste ţări (n.r. - Kazahstanul şi Ucraina) să ne ia locul pe piaţa mondială a cerealelor. Statele Unite sunt singurele care au capacitatea să facă acest lucru", susţine ministrul rus al Agriculturii Ielena Skrinnik.

Amintim că, conform datelor prezentate de money.ro, preţul mondial al grâului a crescut cu aproape 40% în iulie, atingând săptâmâna trecută cotele cele mai ridicate din ultimele 23 de luni - 8 dolari şi 68 de cenţi pe buşel (n.r. - un buşel = 25,4 kg). Aceasta este cea mai puternică scumpire, într-o singură lună, din 1970. Experţii caselor de brokeraj se aşteaptă ca grâul să atingă nivelul de 10 dolari pe buşel, un preţ de tranzacţionare nemaiîntâlnit din martie 2008. Recordul absolut datează din luna februarie a aceluiaşi an, când a fost înregistrat un preţ de 13,45 dolari pe buşel.

UNIMEDIA menţionează că ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare moldovean, Valeriu Cosarciuc, a asigurat pe 9 august 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, că preţul la grâu nu va creşte pe piaţa internă. Acesta a declarat că recolta de grâu alimentar va constitui în 2010 300 mii de tone, statul deţinând suplimentar o rezervă de 60 de mii de tone. Potrivit ministrului Cosarciuc, consumul maxim anual în Moldova este de 340 mii tone de grâu alimentar.

sursa: Unimedia

0 Comments: