Groenlanda: Un bloc de gheaţă gigantic s-a desprins dintr-un gheţar

luni, 9 august 2010

Groenlanda: Un bloc de gheaţă gigantic s-a desprins dintr-un gheţar
Foto: mediafax.ro

Un imens bloc de gheaţă, de patru ori cât insula Manhattan, s-a desprins dintr-un gheţar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Polul Nord. Potrivit lui Andreas Muenchow, de la universitatea din Delaware (est), Arctica nu a mai pierdut o astfel de masă de gheaţă din 1962.


Imaginile surprinse de sateliţii NASA arată ca gheţarul Petermann, care măsura 70 de kilometri în lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odată cu desprinderea blocului de gheaţă, a cărui suprafaţă este de cel puţin 260 de kilometri pătraţi, subliniază cercetătorul, potrivit mediafax.ro.

Apa dulce conţinută de aisberg ar putea "alimenta toata reţeaua publică de apă potabilă americană timp de 120 de zile", afirmă el.

Calota glaciară a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apă dulce din emisfera nordică, s-a topit într-un ritm alarmant în ultimii ani, sub efectul încălzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfârşitul anului 2009.

Viteza de topire a gheţarilor din Groenlanda afectează direct nivelul apelor oceanice, care se ridică în prezent cu trei milimetri pe an.

sursa: Unimedia

0 Comments: