Numărul copiilor din școlile internat s-a redus, grație serviciilor de reintegrare familială

vineri, 13 august 2010

Numărul copiilor din școlile internat s-a redus, grație serviciilor de reintegrare familială
Foto: daruim.blogspot.com

”Datorită dezvoltării serviciilor de reintegrare familială, a serviciilor comunitare şi celor specializate, numărul copiilor plasaţi în instituţiile rezidenţiale s-a micşorat cu 32,6% faţă de anul 2007”, a declarat astăzi, 13 august, ministrul Educației, Leonid Bujor,  în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Constatarea vine ca urmare a implementării Strategiei şi a Planului naţional de acţiuni privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pe anii 2007-2012.


Potrivit ministrului, s-a redus în special numărul copiilor din şcolile de tip internat. Totodată, în şcolile auxiliare şi cele speciale acest număr rămîne a fi constant. 

Leonid Bujor a mai comunicat că în anul 2009 a fost aprobat un Regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de tip rezidenţial, iar pentru anii 2010-2011 este preconizată transformarea a opt instituţii de acest fel.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a informat că Ministerul pune un accent deosebit pe dezvoltarea serviciilor sociale în contextul prevenirii instituţionalizării şi încurajării procesului de dezinstituţionalizare a copiilor.

„În acest context, Ministerul elaborează regulamente-cadru de funcţionare a centrelor de zi pentru copiii cu disabilităţi, centrelor de plasament pentru asemenea copii, a centrelor maternale şi a centrelor de zi pentru copiii în situaţie de risc”, a precizat Buliga.

Actualmente în republică activează 76 case de copii de tip familial, 87 de asistenţi parentali profesionişti, 102 centre de zi, 28 de centre mixte, 2 centre de reabilitare socio-medicală şi 31 centre de plasament temporar pentru familiile cu copii şi copiii aflaţi în dificultate.  Sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului, subordonat Ministerului, este constituit din 56 de instituţii cu un contingent de 7087 de copii, cca 17% dintre care au statut de orfani.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: