Nemaiîntâlnit din 1970! Preţul la grâu pe piaţa globală a crescut cu 40% timp de o lună

luni, 9 august 2010

Nemaiîntâlnit din 1970! Preţul la grâu pe piaţa globală a crescut cu 40% timp de o lună
Foto: fs.agricultor.ro

Preţul grâului cu livrare în decembrie a atins săptâmâna trecută cotele cele mai ridicate din ultimele 23 de luni - 8 dolari şi 68 de cenţi pe buşel (n.r. - un buşel = 25,4 kg), informează money.ro. Preţul mondial al grâului a crescut cu aproape 40% în iulie. Aceasta este cea mai puternică scumpire, într-o singură lună, din 1970. Experţii caselor de brokeraj se aşteaptă ca grâul să atingă nivelul de 10 dolari pe buşel, un preţ de tranzacţionare nemaiîntâlnit din martie 2008. Recordul absolut datează din luna februarie a aceluiaşi an, când a fost înregistrat un preţ de 13,45 dolari pe buşel.


Această majorare semnificativă a preţului grâului pe piaţa globală se datorează reducerii considerabile a prognozelor privind cantităţile de grâu recoltate în Rusia, Ucraina şi în Europa de Vest, scrie money.ro.

Amintim că Rusia a impus embargou temporar pe exporturile de grâu şi produse derivate, după ce recolta a fost compromisă de caniculă. Estimările pentru recolta de grâu din acest an au fost coborâte la 70-75 milioane de tone, faţă de 90 de tone în mod obişnuit. Cele mai pesimiste prognoze indică o producţie de numai 43 de milioane de tone, adică în jumătate faţă de cantitatea normală. În Ucraina, recolta de grâu se estimează a fi cu 13% sub nivelul din 2009, iar în Europa de Vest, producţia va fi, de asemenea, mult mai mică decât de obicei.

Brokerii avertizează că săptămâna următoare va fi una volatilă în pieţele de mărfuri, în care temerile privind livrările de cereale pentru această iarnă ar putea fi contrabalansate de marcări de profituri din partea investitorilor speculativi.

UNIMEDIA menţionează că ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare moldovean, Valeriu Cosarciuc, a asigurat astăzi, 9 august 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, că preţul la grâu nu va creşte pe piaţa internă. Acesta a declarat că recolta de grâu alimentar va constitui în 2010 300 mii de tone, statul deţinând suplimentar o rezervă de 60 de mii de tone. Potrivit ministrului Cosarciuc, consumul maxim anual în Moldova este de 340 mii tone de grâu alimentar.

sursa: Unimedia

0 Comments: