Analiștii americani, despre consecințele disensiunilor din AIE: Moldova ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei

marți, 10 august 2010

Analiștii americani, despre consecințele disensiunilor din AIE: Moldova ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei
Foto: clujtoday.ro

”Liderul Partidului Democratic, Marian Lupu, a declarat recent că Alianța, de facto, nu mai există. Este ultima din șirul de declarații, care indică faptul că betonul AIE are fisuri, fisuri, care ar putea fi folosite de Rusia, pentru a-și spori influența la Chișinău”, constată agenția americană de analiză STRATFOR.

Potrivit unor surse STRATFOR de la Moscova, Moldova ar putea fi următoarea țară din spațiul ex-sovietic, unde Rusia va viza elementele pro-europene. Această constatare vine ca urmare a declarațiilor comune a președintelui rus, Dmitrii Medvedev și a omologului său ucrainean, Victor Ianukovici, potrivit cărora, cele două state vor depune eforturi pentru soluționarea conflictului transnistrean.

”Există două modalități, prin care Rusia, cu susținerea Ucrainei, ar putea atinge acest scop”, presupun analiștii. ”Primul - de a supune controlului total regiunea transnistreană, împreună cu restul Moldovei și cel de-al doilea - de a menține hegemonia asupra Transnistriei, ca un teritoriu separat, fără a controla Republica Moldova.”


”Circumstanțele în Moldova ar putea face această țară vulnerabilă în fața Rusiei”, se mai spune în articol. ”Guvernarea este slabă și divizată între partidele AIE, încercând să facă față provocărilor comuniștilor pro-ruși, care sunt în opoziție.”

În opinia analiștilor americani, președintele ”proeuropean”, Mihai Ghimpu, a întreprins unele acțiuni extrem de controversate, printre care emiterea decretului privind ziua de 28 iunie. Acest gest a indignat nu numai autoritățile separatiste de la Tiraspol și a determinat Rusia să interzică importul de vin moldovenesc, dar a divizat elementele pro-europene din interiorul țării, divizare confirmată prin recentele declarații ale lui Marian Lupu.

Autorii constată că ”popularitatea Alianței a scăzut, iar comuniștii au revenit în sondaje, având șansa să reia puterea de la fragila AIE, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie".

”Problema Transnistriei, discutată între Berlin și Moscova, ar putea deveni un obstacol în cooperarea economică și energetică dintre Rusia și Germania, în contextul în care ultima a cerut Rusiei evacuarea trupelor ruse din stânga Nistrului”, se menționează în articol.

”Intențiile Rusiei față de Moldova ar putea stârni valuri în Europa, în funcție de cât de departe va decide Moscova să meargă în sporirea influenței sale la Chișinău”, conchid analiștii americani.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la stratfor.com


0 Comments: