Lungmetrajul „Europolis”, în regia lui Cornel Gheorghiță, în competiție la Montréal

marți, 10 august 2010

 Lungmetrajul „Europolis”, în regia lui Cornel Gheorghiță, în competiție la Montréal
Comentariu: secvenţă din filmul "Europolis"

Lungmetrajul de debut al regizorului român Cornel Gheorghiță, „Europolis”,  a fost selecționat în competiția de film de debut a festivalului internațional de la Montréal („Festival des Films du Monde”), ce va avea loc în perioada 26 august-6 septembrie.


Produs și regizat de Cornel Gheorghiță, pelicula îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir și Áron Dimény. Din distribuție mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

Filmul constituie doar un punct de plecare către o incursiune imaginativă a sufletului omenesc care, după sfârșitul vieții sale pe pământ, se-ndreaptă către Judecata de Apoi - așa cum o regăsim în tradiția noastră. 

„Ținând cont de tonalitatea filmului, pe care am dorit-o asemănătoare artei noastre naive populare, m-aș aventura să etichetez acest film: un Eastern Balcanic - încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, menţionează regizorul.

„Europolis” a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind și printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent. 

Regizorul, producătorul, scenaristul, directorul de imagine şi montatorul, Cornel Gheorghiță s-a născut în 1958, la Bacău. Gheorghiță trăiește în prezent la Toulouse (Franța), având cetățenie româno-franceză. Printre filmele semnate de el până acum se numără documentarele „Fanfaron Fanfaron”, „Mascarade” și scurtmetrajele „Epava”, „Ziua începe noaptea”, „Luna Pork”, „Say Joe” etc.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: