sâmbătă, 14 august 2010
În ciuda presiunilor, Lupu și Voronin privesc în direcții diferite
Foto: eleonora-lisnic.blogspot.com |
"Sunt speculații foarte ieftine. Sigur că Partidul Democrat și Partidul
Comuniștilor vor avea candidați diferiți la alegerile prezidențiale din
toamnă." Declarația îi aparține președintelui de onoare al Partidului
Democrat, Dumitru Diacov, oferită pentru UNIMEDIA, ca reacție la
informația prezentată în presă precum că Marian Lupu va fi candidatul
comun al PCRM și PDM la alegerile prezidențiale.
Referitor la anumite presiuni ale Moscovei ca PCRM și PDM să accepte
formarea unei coaliții de centru-stânga, Diacov a menționat: "Nu am
auzit de astfel de discuții în cadrul partidului. Nu cred că este
realist și nu cred că există astfel de presiuni."
"În turul doi este altceva. Atunci vom vedea cine și cu cine discută. Este absolut normal să existe diferite discuții în turul doi. În cadrul conducerii PCRM sunt unii oameni zăpăciți, dar alegătorii PCRM cu siguranță îl vor vota pe Marian Lupu chiar și fără anumite negocieri și compromisuri ale comuniștilor".
Amintim că, anterior, analistul Petru Bogatu a scris că "la Moscova se urzeşte de luni bune demolarea AIE şi constituirea unei alianţe de stânga pe osatura PCRM-PD".
"După câte se pare, intuind că fostul preşedinte comunist este un mare obstacol în calea formării unei coaliţii de stânga, Kremlinul încearcă să-l convingă pe acesta să se retragă", susține Bogatu, amintind de întâlnirea de la Moscova a lui Voronin cu Serghei Narâşkin, şeful administraşiei prezidenţiale din Rusia.
"Pentru a împinge PD în braţele PCRM, Kremlinul a cerut, pare-se, şi iniţierea unei moţiuni de cenzură în Parlament în urma căreia guvernul Filat urma să cadă. Până la urmă, s-a renunţat la această idee, întrucât preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu ar fi acceptat niciodată să numească un premier de stânga. În această situaţie, în ciuda unei crize guvernamentale, actualul cabinet în frunte cu liderul PLDM, oricum, ar fi rămas la putere până după alegeri. În aceste împrejurări, Alianţa, formal vorbind, va exista până la desfiinţarea Legislativului, iar guvernul va avea suportul unei majorităţi parlamentare", conchide Bogatu.
0 Comments:
Post a Comment