Rusia: Un sfert din grâne mistuite de incendii

joi, 12 august 2010

Rusia: Un sfert din grâne mistuite de incendii
Foto: flickr.com

Rusia a pierdut un sfert din producţia de grâne din cauza incediilor, a declarat joi preşedintele Dmitri Medvedev, potrivit agenţiilor ruse de ştiri citate de CNN. Guvernul va trebui să prevină creşterea preţurilor la făină, pâine, carne şi lapte, a adăugat Medvedev, care a declarat că în trei regiuni a fost ridicată starea de urgenţă.


Incendiile şi seceta au distrus un sfert din recoltele de anul acesta, iar multe ferme sunt în pragul falimentului, a spus Medvedev la o întâlnire a Ministerului Agriculturii din sudul Rusiei.

„În momentul acesta, toată lumea, se gândeşte la acest lucru. Îi înţelegem şi pe oamenii obişnuiţi care se întreabă ce se va întâmpla după această vară extrem de toridă şi cum vor fi afectate preţurile la produsele de bază“, a continuat preşedintele Rusiei.
Medvedev a declarat că autorităţile vor monitoriza atent preţurile alimentelor pentru ca nimeni să nu profite de pe urma acestei situaţii. Suprafeţe extinse din Rusia au fost lovite în această vară de caniculă, secetă şi incendii. Şeful serviciului meteorologic rus a declarat că nu se prognozează ploi în această lună în Rusia.
În anumite regiuni situaţia este atât de dezastruoasă încât nu are rost să se înceapă plantarea culturilor de iarnă, a mai declarat acesta.

Premierul rus Vladimir Putin a anunţat deja un embargou asupra exportului de grâu care va începe pe 15 august şi va dura până la sfârşitul anului. Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că starea de urgenţă a fost ridicată în trei dintre regiunile afectate de incendii.

Zeci de mii de pompieri luptă însă cu incendiile în celelalte patru regiuni. Medvedev a ordonat Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă să ia măsuri speciale de precauţie pentru a proteja „locaţiile strategice“ de incendii.


Sursa: rfi.ro


0 Comments: