La mulţi ani, Leonid Culiuc

miercuri, 11 august 2010

La mulţi ani, Leonid Culiuc
Foto: ASM

Inginerul-electronist şi fizicianul Leonid Culiuc îşi serbează astăzi, 11 august, jubileul de 60 de ani. Culiuc este doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice , profesor universitar şi membru corespondent al AŞM.


Născut în satul Drăgăneşti, raionul Sângerei. A absolvit şcoala medie nr. 1 din Chişinău în anul 1967; Facultatea electrofizică, Institutul Politehnic din Chişinău (1972); aspirantura/doctorantura la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova (1975).

 Leonid Culiuc a revenit la Chişinău în 1976, în cadrul Institutului de Fizică Aplicată. 
Din 1997 este director al Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, cu întrerupere în anii 2001-2005, perioadă, în care a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Arealul ştiinţific al cercetătorului Leonid Culiuc include un şir de probleme actuale ale fizicii semiconductorilor şi ale corpului solid: procese optice, inclusiv optic-neliniare şi fotoelectrice, spectroscopie laser, fotonică etc. În ultimii câţiva ani a desfăşurat lucrări experimentale în domeniul de noi nanomateriale pentru dispozitive optoelectronice, inclusiv fotovoltaice. 

Graţie rezultatelor sale recunoscute pe plan internaţional, a beneficiat de multiple invitaţii de a lucra în calitate de cercetător şi profesor în universităţi şi centre ştiinţifice avansate din Canada, Franţa, Germania, Japonia, România ş.a.

 Rezultatele cercetărilor au fost reflectate în circa 240 de publicaţii ştiinţifice. Leonid Culiuc este Laureat al Premiului Preşedinţilor Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, Academiei de Ştiinţe a Belarusiei şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1996), Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul Ştiinţei, Tehnicii şi Producţiei (1998). 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: