BNM reglementează un nou instrument de intervenţie al politicii valutare - tranzacţiile swap valutar

luni, 9 august 2010

BNM reglementează un nou instrument de intervenţie al politicii valutare - tranzacţiile swap valutar
Foto: newschannel.ro

Banca Naţională a Moldovei a elaborat proiectul Regulamentului cu privire la tranzacţiile swap valutar dintre BNM şi băncile licenţiate, scopul căruia este de a contribui la dezvoltarea pieţei instrumentelor financiare derivate al căror preţ depinde de cursul valutar, de a facilita utilizarea pe scară largă a tranzacţiilor swap valutar, precum şi de a păstra la un nivel adecvat volumul rezervelor valutare internaţionale ale statului. Aplicarea în practică a acestor tranzacţii va aduce beneficii atât pentru băncile licenţiate, clienţii acestora, cât şi pentru BNM, susţine Banca Naţională în Nota de Argumentare la Regulament, publicat astăzi, 9 august 2010.


Tranzacţiile swap valutar vor fi utilizate pentru asigurarea sectorului bancar cu lichidităţi în valută străină în situaţiile în care posibilităţile băncilor licenţiate de a cumpăra valută necesara pe piaţa valutară a Republicii Moldova din alte surse vor fi reduse. Acest tip de tranzacţii vor fi realizate şi în scopul absorbţiei de pe piaţa internă a excedentului de lichidităţi în valută străină.

Utilizarea de către BNM a tranzacţiilor swap valutare va permite, printre altele atenuarea fluctuaţiilor excesive ale cursului oficial al leului moldovenesc faţă de valutele străine, păstrarea la un nivel adecvat a volumului rezervelor valutare internaţionale ale statului, sporirea eficacităţii principalelor instrumente monetare în caz de necesitate.

Totodată, BNM îşi rezervă dreptul de a nu efectua tranzacţii swap valutar în cazul în care cererea şi oferta pe piaţa valutară se poate echilibra fără intervenţiile din partea Băncii Naţionale, precum şi în cazul în care situaţia pe piaţa monetară şi/sau valutară nu se corelează cu obiectivele politicii promovate de BNM.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit explicaţiei date de bursa.ro, operaţiunile de swap valutar reprezintă tranzacţii financiare în care două părţi schimbă sume exprimate în două monede diferite, la începutul unei perioade, şi le răscumpără la o dată viitoare predeterminată. Spre deosebire de operaţiunile de schimb valutar direct, operaţiunile de swap nu au efecte directe asupra cursului valutar la vedere, acestea necesitând o perioadă minimă de două zile pentru ca tranzacţia să devină efectivă. În pofida faptului că operaţiunile de swap sunt utilizate în unele ţări dezvoltate pentru controlul lichidităţii bancare, protejarea rezervelor valutare şi stimularea sistemului financiar bancar, în ultimii ani acest instrument nu a mai fost preferat, din cauza riscului de pierdere al băncii centrale şi a gradului redus de atractivitate pe piaţa monetară, scrie bursa.ro.

sursa: Unimedia

0 Comments: