(video) O bucată dintr-o cometă se dezintegrează la impactul cu atmosfera Pământului

miercuri, 25 mai 2011

(video) O bucată dintr-o cometă se dezintegrează la impactul cu atmosfera Pământului

Locuitorii orasului american Atlanta, din statul Georgia, au privit cu uimire, vinerea trecuta, cum se apropie vertiginos de Pamant un obiect mai luminos decat Luna (atunci cand este plina). "Se pare ca a fost o parte desprinsa dintr-o cometa", a declarat Bill Cooke, din cadrul Departametului de Meteoriti al NASA. Intr-un video filmat la viteza 1/3 de camerele NASA din cadrul Muzeului de Stiinta Tellus, se pot vedea fragmentele care se indeparteaza de locul puternicei explozii.


Folosind date furnizate de mai multe camere de filmat, Cooke a reusit sa stabileasca traseul mingiei de foc. "Inainte de a lovi Pamantul acest obiect s-a aflat pe o orbita asemanatoare cu cea a cometei Halley". Acest lucru nu inseamna neaparat ca Halley este cometa din care provine, ci mai degraba ca provine din familia Halley, relateaza Spaceweather.com.

"Acest obiect fragil si inghetat cu diametrul de doi metri a intrat in atmosfera cu viteza de 38,5 km/s (138.403 km/h) si s-a dezintegrat complet la aproximativ 60 de kilometri de Pamant", a precizat Cooke.

Observatorii de la baza solului au raportat flash-uri de lumina verzi-albastrui, scantei luminoase si umbre distincte ale bilei de foc. "A fost cel mai luminos eveniment din istoria de trei ani a retelei noastre de urmarire a meteoritilor", a mai spus Cooke.

Bucata de cometa s-a rupt in cel putin patru fragmente. Cercetatorii americani analizeaza acum dinamica fiecaruia pentru a afla daca nu au ajuns si la sol.




0 Comments: