Descoperire: Colesterolul "super-rău", inamicul arterelor

vineri, 27 mai 2011

Descoperire: Colesterolul
Foto: AP

Savanţii au descoperit o nouă formă de colesterol „super-rău" care măreşte riscul de infarct. Acesta se formează mai ales în arterele persoanelor în vârstă şi a celor care suferă de diabet de tip 2 şi provoacă moartea a mii de oameni în fiecare an, informează dailymail.com.


Noul tip de colesterol este mai lipicios decât forma obişnuită de colesterol „rău". Astfel, el se lipeşte mult mai uşor de pereţii arterelor şi poate duce la formarea unor plăci grase, numite plăci de aterom. Pe măsură ce aceste depuneri cresc, ele îngustează arterele şi îngreunează circulaţia sângelui. Dacă plăcile se rup sau se fisurează, ele ar putea forma un cheag de sânge care să provoace un atac de cord.

Descoperirea a fost făcută la Universitatea din Warwick, în urma analizei diferitelor tipuri de colesterol dăunător organismului. Liderul studiului, dr. Naila Rabbani, a declarat: „Ne bucurăm să vedem că cercetările noastre duc la o mai bună înţelegere a acestui tip de colesterol, care pare să provoace afecţiuni cardiace la diabetici şi la persoaneleîn vârstă."

Următorul pas ar fi încercarea de a neutraliza efectele acestui tip periculos de colesterol asupra arterelor. Dr. Shannon Amoils, de la Fundaţia pentru Inimă din Anglia (British Heart Foundation) care a oferit fonduri pentru acest studiu, a comentat: „Mai este încă mult de lucru în acest caz, dar acest studiu este un pas important în direcţia care trebuie şi aduce o posibilă explicaţie pentru riscul mărit de boli cardiovasculare la diabetici."

0 Comments: