(foto) Lebede pe lacul „Valea Morilor”

joi, 26 mai 2011

(foto) Lebede pe lacul „Valea Morilor”
Foto: chisinau.md

În această dimineaţă, pe lacul „Valea Morilor, s-a stabilit o pereche de lebede. Primii despre asta au constatat lucrătorii care muncesc pe şantierul din zona Parcului „Valea Morilor”. Pe apele lacului „Valea Morilor” n-au mai fost văzute lebede de circa 25 – 30 de ani, informează serviciul de presă al Primăriei Chişinău.


Lucrările de pe şantierul din Parcul „Valea Morilor”, prevăzute în prima şi a doua etapă de reconstrucţie a lacului, s-au încheiat l-a începutul lunii curente. Până acum s-au efectuat toate lucrările de restabilire a bazinului acvatic, prevăzute în proiect şi anume: s-a construit dispozitivul de evacuare a apei de pe fundul lacului, bazinele de limpezire a apei, acvatoriul plajei, a fost montat conducta de ocolire a râului Nagornâi şi efectuate lucrările de consolidare a malurilor. De asemenea, a început acumularea apei în lac. În continuare, se vor desfăşura lucrările la etapa a III-a a proiectului, iar în lac va continua acumularea apei.

Potrivit specialiştilor, lacul se poate umple cu apă pe cale naturală în circa 6 – 8 luni. Lucrările de pe şantierul din Parcul „Valea Morilor” au demarat încă în anul 2006, când a fost evacuată apa din lac. De menţionat că lucrările au început în lipsa autorizaţiei instituţiilor ecologice de stat, în lipsa unui proiect de execuţie, cu un şir de încălcări ale legislaţiei. La scurt timp, după ce a fost evacuată apa din lac, lucrările au fost stopate.

Primăria Chişinău a revenit la proiect în anul 2008, când au fost reluate lucrările. În acelaşi an, Inspectoratul Ecologic de Stat a eliberat avizul expertizei ecologice de stat, prin care au fost autorizate lucrările de reabilitare a lacului. Până acum, pentru reabilitarea lacului „Valea Morilor” au fost valorificate peste 41,6 milioane lei. 

Pe parcursul anului trecut, la efectuarea lucrărilor erau antrenate trei echipe – una efectua săpături arheologice, alta evacua nămolul, iar cea de-a treia aduna obuzele de la fundul lacului. Până acum au fost descoperite 87 de obuze de calibru 152, rămase aici pe timpul celui de-al doilea război mondial. În total de pe fundul lacului de acumulare au fost evacuate 500 mii tone de nămol.





Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: