Acordul de liber schimb cu UE va afecta producătorii interni, experţi

marți, 24 mai 2011

Acordul de liber schimb cu UE va afecta producătorii interni, experţi
Poză simbol
Foto: lamafalda.ro/

Acordul de liber schimb cu UE va afecta, pe termen scurt, producătorii şi procesatorii din RM. Aceasta pentru că se va înregistra un aflux de produse mai ieftine şi mai calitative din spaţiul UE. Aceasta este concluzia Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană, lansată în cadrul unei mese rotunde desfăşurate ieri, 23 mai 2011.


Astfel, pentru a beneficia de Acordul de liber schimb cu UE, e nevoie de a creşte competitivitatea sectorului agro-alimentar. Aceasta înseamnă un mod corect de formare a preţurilor, promovare eficientă a produselor, respectarea cerinţelor de calitate, de siguranţă alimentară şi de ambalare, pieţe de desfacere accesibile, recomandă Convenţia.

În negocierile cu UE, membrii Convenţiei sugerează autorităţilor să se concentreze pe obţinerea unui regim de liber schimb pentru acele produse care au avantaj comparativ, cum ar fi vinurile, fructele şi legumele proaspete. Totodată, e nevoie de a facilita intrarea exportatorilor moldoveni pe pieţele externe şi de a simplifica procedurile vamale şi de a crea un sistem unic de control.

Potrivit sursei citate, aceste măsuri nu sunt legate doar de perspectiva semnării unui Acord de liber schimb cu UE. "Până la urmă, faptul că acum avem o infrastructură subdezvoltată de marketing agricol creează constrângeri în calea modernizării sectorului agro-alimentar, al sporiri competitivităţii produselor moldoveneşti şi implicit al creşterii veniturilor agenţilor economici şi statului", susţin membrii Convenţiei.

Menţionăm că proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de IDIS „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Centrul de Cercetare al Asociaţiei Slovace pentru Politică Externă, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: