Euronews sau Russnews? Alina Radu critică postul TV

joi, 26 mai 2011

Euronews sau Russnews? Alina Radu critică postul TV
Foto: hotnews.md

Euronews este un canal european de ştiri care emite în 9 limbi în lumea întreagă, dar în Moldova emite doar în limba rusă. Astfel, textele scrise în engleză sau franceză sunt traduse de redacţia de limbă rusă, de aceea apar pentru noi uneori "adaptate" la interesele geopolitice ale Rusiei, scrie Alina Radu în ”Ziarul de Gardă”.


Potrivit acesteia, marţi, Euronews a oferit o nouă mostră de dezechilibru jurnalistic în reportajul ”No spring for Moldova” (Nu vine primăvara în Moldova). La minutul 5 al ediţiei ruse a filmului, se spune că ”conflictul dintre Moldova şi Transnistria a fost conservat” după ce ”războiul civil a fost reglementat cu participarea Rusiei”, iar ”pacificatorii ruşi” sunt prezenţi mereu în Transnistria. 

”Ştiam că CEDO a emis cu apropae 10 ani în urmă decizia în cazul Grupului Ilaşcu, în care se dă o calificare acestui război, ca unul dintre Rusia şi R. Moldova, în care Rusia a participat de partea Transnistriei contrar normelor. Mai mult decât atât, orice jurnalist ştie că Rusia îşi încalcă propriul angajament de la Istanbul, prin care a promis să-şi retragă armata de pe teritoriul R. Moldova încă din 1999”, a enunțat jurnalistul ”ZdG”.

”M-a uimit această incompetenţă a Euronews, de aceea am deschis şi versiunile în franceză, engleză, italiană ale aceluiaşi film. Am fost surprinsă să descopăr că noţiunea de ”război moldo-transnistrean” nu există în versiunile transmise în limbile europene, ba mai mult chiar, se face clară din context prezenţa ilegală a armatei ruse în zonă ”ca mărturie a sprijinului pe care îl acordă Rusia Transnistriei” – frază care nu există în reportajul rusesc. Nu mai zic de faptul că vocea Transnistriei despre necesitatea separatismului în reportaj vine de la un parlamentar-businessman de la Tiraspol, pe când vocea unităţii teritoriale a Moldovei vine de la un necăjit de muncitor angajat la businessmanul separatist”, se mai scrie în investigație.

Printre fondatorii Euronews sunt 21 de televiziuni, majoritatea europene, şi una singură rusească: RTR (Rossiiskoe Teleradio). De aceea nu întotdeauna au sens politicile de imparţialitate plasate pe site-ul acestui post care funcţionează pe banii UE.  Dacă vrea, Rusia reuşeşte să convingă lumea pe banii UE că primăvara în Moldova poate veni  doar de la Moscova.

Vedeți mai jos reportajul Euronews ”No spring for Moldova”



Sursa: UNIMEDIA cu referire la zdg.md


0 Comments: