Calitatea portofoliului de credite pe sistemul bancar al Republicii Moldova s-a îmbunătăţit

vineri, 27 mai 2011

Calitatea portofoliului de credite pe sistemul bancar al Republicii Moldova s-a îmbunătăţit
Foto: noi.md

Potrivit situaţiei din 30 aprilie 2011, ponderea creditelor nefavorabile în total credite pe sistemul bancar al RM a constituit 10,55%, cu 6,96 puncte procentuale (p.p.) mai redusă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de BNM. Guvernatorul Dorin Drăguţanu declarase anterior că evoluţiile în acest context nu sunt spectaculoase, dar este o tendinţă pozitivă.


Menţionăm că în anul 2009 volumul creditelor neperformante s-a dublat, atingând nivelul de 16,4% pe sistem, şi a continuat să crească până la 17,4% în prima jumătate a anului 2010. Ulterior, în al doilea semestru, volumul acestor credite s-a redus continuu, ajungând la 13,33% către sfârşitul anului.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, apreciase stabilizarea nivelului portofoliului de credite neperformante drept cea mai importantă realizare pe sistem din anul 2010. De asemenea, guvernatorul menţionase anterior că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca portofoliul de credite neperformante să atingă nivelul înregistrat înainte de criza economică.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Băncilor din Moldova, Dumitru Ursu, ponderea creditelor nefavorabile în total credite este de maxim 5,5% în ţările europene. Acesta susţine că o sursă importantă de credite nefavorabile sunt cele de consum şi de ipotecă. La situaţia din 30 aprilie 2011, ponderea creditelor de consum în total credite a constituit 8,11%, iar cea a creditelor pentru imobil, construcţie şi dezvoltare - 11,79%.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: