Nicu Popescu: despre islam, biserica si guvern

joi, 26 mai 2011

Nicu Popescu: despre islam, biserica si guvern
Foto: nicupopescu.yam.md

E oarecum surprinzatoare controversa legata de dreptul musulmanilor de a-si inregistra asociatii in RM. Inregistrarea cultului musulman in Moldova este legala, constitutionala si corecta. Iar argumentele impotriva inregistrarii nu sunt convingatoare. Orice cult religios are dreptul la existenta (si statut oficial inregistrat). Iar competitia intre cultele religioase diverse trebuie sa aiba loc prin cuvinte, argumente si predici, nu in baza agitatiei in strazi si ascunsul in spatele guvernului sau al restrictiilor legale. 


Ce spune Constitutia RM?

Articolul 16 din Constitutia RM Articolul 16 din Constitutia RM afirma (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.

Articolul 31 din Constitutia RM prevede urmatoarele: (1) Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. (2) Cultele religioase sînt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii. (3) În relaţiile dintre cultele religioase sînt interzise orice manifestări de învrăjbire.

La fel prevad si angajamentele Moldovei in Consiliul Europei, in relatiile cu UE, ONU si CSI. Daca cineva are pretentii fata de inregistrarea cultului musulman – trebuie sa aiba pretentii in primul de Constitutia RM si sa ceara iesirea RM din Consiliul Europei.

Continuare pe blogul lui Nicu Popescu...

sursa: Unimedia

0 Comments: