(doc) Raport UE despre R. Moldova: Suntem dinamici și constructivi, dar corupți

joi, 26 mai 2011

(doc) Raport UE despre R. Moldova: Suntem dinamici și constructivi, dar corupți
Foto: drclarkjensen.com

"În pofida impasului politic cauzat de imposibilitatea alegerii preşedintelui, țara noastră a realizat progrese destul de bune în majoritatea domeniilor din Planul de Acţiuni UE – Republica Moldova”. 

Despre aceasta se vorbește în raportul Comisiei Europene privind Implementarea Politicii Europene de Vecinătate în Republica Moldova în anul 2010, lansat ieri, 25 mai. Potrivit autorilor raportului, “au fost realizate progrese în domeniul legislativ, inclusiv la nivel de implementare. De asemenea, au fost depuse eforturi pentru a soluționa probleme administrative abordate în rapoarte intermediare anterioare”, se menționează în raport.


"Datorită dialogului politic dinamic şi constructiv în cooperare cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a avut capacitate să obțină asistenţa necesară din partea partenerilor săi internaţionali pentru următorii ani. Totuși, incertitudinea politică şi constrângerile legate de aceasta împiedică realizarea reformelor pe scară largă. Sunt necesare mai multe eforturi pentru contracararea corupţiei, reforma sistemului judiciar, procuraturii şi poliţiei, precum şi realizarea angajamentelor privind drepturile omului”, consideră experții Consiliului European.

Raportul spune că "economia Republicii Moldova a fost grav expusă crizei mondiale. În 2010, cu sprijinul financiar internaţional şi începutul recuperării, Republica Moldova a reușit să se restabilească. Autorităţile de la Chișinău au menţinut politici macroeconomice stricte şi au lansat reformele structurale. Până la sfârşitul anului 2010, obiectivele macro-economice stabilite în Planul de Acţiuni au fost în plină desfăşurare. Acest lucru a permis UE să acorde o asistenţă macro-financiară importantă ţării. Cu toate acestea, progresele înregistrate în domeniul economiei de piaţă şi climatului investiţional se lovesc de netransparența și imprevizibilitatea în afaceri". “Cooperarea Republicii Moldova cu UE în problema transnistreană a fost pozitivă pe tot parcursul anului. Republica Moldova a jucat un rol constructiv în toate cele cinci reuniuni informale ale formatului 5 +2, cu toate că acestea nu au avut un progres real în direcţia reluării negocierilor oficiale”, se mai spune în raport.

Vezi mai jos raportul integral în limba engleză:
Raport_UE

Memo 2011 Moldova Final_ro [removed]// [removed]


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: