Ministerul Sănătăţii: În primele 5 luni ale anului, preţul medicamentelor a crescut cu mai puţin de 1%

joi, 26 mai 2011

Ministerul Sănătăţii: În primele 5 luni ale anului, preţul medicamentelor a crescut cu mai puţin de 1%
Poză simbol
Foto: tattoo12.co.gp

Medicamentele s-au scumpit în anul 2010 cu 6,6% comparativ cu indicele de creştere a preţului acestora, de 15,94%, în anul 2009. Totodată, în primele 5 luni a anului 2011, medicamentele s-au scumpit cu 0,76%, comunică Ministerul Sănătăţii. Potrivit sursei citate, preţurile de producător ale tuturor preparatelor farmaceutice incluse în lista medicamentelor compensate din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală pentru anul 2011, sunt înregistrate în Catalogul Naţional de Preţuri de Producător al Medicamentelor. 


Ministerul Sănătăţii susţine că în Catalog sunt înregistrate circa 91% din numărul total de medicamente din Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor, fapt ce, potrivit Ministerului, asigură prezenţa acestor preparate în reţeaua farmaceutică şi accesul populaţiei la acestea.

Amintim că la 17 ianuarie 2011, a expirat termenul limită pentru ajustarea preţurilor la medicamente de către farmacişti, conform Catalogului Naţional de preţuri. Potriviti informaţiilor prezentate atunci, medicamentele se ieftinise cu circa 39% în urma reevaluării.

La începutul lunii februarie s-a anunţat că preţurile medicamentelor au scăzut cu 33% pe parcursul primelor două luni ale anului. Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, prezentase atunci câteva exemple de medicamente care s-au ieftinit de la începutul anului. Astfel, potrivit ministrului, preţul la "Dopamin" s-a redus de la 142 lei la 106 lei; "Midocalm" - de la 54,5 lei la 41,6 lei; "Cefazolin" - de la 36,4 lei la 28,1 lei; "Ampicilina" - 70,4 lei la 54,7 lei. 

Ulterior, la situaţia din 1 martie 2011, Agenţia Medicamentului a anunţat că după lansarea Catalogului Naţional de Preţuri, medicamentele s-au ieftinit în medie cu 14,7%. Conducerea Agenţiei menţionase atunci că, în primele două luni ale anului, importul medicamentelor a scăzut cu 36% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: