Kommersant: UE doreşte să facă din Moldova o "poveste de succes" a Parteneriatului Estic

vineri, 27 mai 2011

Kommersant: UE doreşte să facă din Moldova o
Poză simbol

Raportul Consiliului Europei cu privire la Ucraina contrastează cu cel al Republicii Moldova. Unii experţi ucraineni consideră că Europa dorește ca Moldova să devină un nou lider al Parteneriatului Estic, închizând ochii la mai multe probleme cu care se confruntă ţara noastră, scrie Kommersant-Ucraina.


Potrivit publicației, raportul Comisiei privind reformele în Republica Moldova au fost prezentate în lumina favorabilă. "În pofida impasului politic cauzat de imposibilitatea alegerii preşedintelui, Republica Moldova a realizat progrese destul de bune în majoritatea domeniilor, inclusiv  în adoptarea legilor, precum şi în implementarea acestora", sunt convinși oficialii de la Bruxelles.

Raportul pozitiv privind Republica Moldova, pe fondul comentariilor negative privind Ucraina nu a fost o surpriza pentru experţi. În ultimul timp  vectorul moldovenesc a devenit o prioritate pentru mai multe state membre ale UE. "În UE există un consens cu privire la Moldova. Din ea vor să facă o "poveste de succes" a parteneriatului estic.  Având în vedere că Moldova e o ţară mică şi are aspiraţii europene, UE consideră că ar fi un obiectiv simplu", consideră directorul Institutului pentru Politici Internaționale, Aliona Ghetmanciuk.

Potrivit acesteia,  evaluând pozitiv progresele înregistrate, oficialii europeni i-au făcut Republicii Moldova avansuri, în pofida nivelului ridicat al corupţiei şi lipsei de reforme semnificative. Expertul consideră că, Bruxelles, prin dezvoltarea activă a relaţiilor cu Chişinăul, dorește să facă schimbări în Ucraina.  "Moldova este folosită în calitate de pârghie de presiune asupra Ucrainei. Astfel, UE declară Kievului că acesta nu mai este un lider. Liderul este Chişinăul. Consider această abordare una distructivă. La Kiev, ea nu poate provoca nimic altceva decât iritare", mai spune Ghetmanciuk.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la kommersant.ua


0 Comments: