(video) Spot CNTM nr. 2: Alege pentru tine!

vineri, 27 mai 2011

(video) Spot CNTM nr. 2: Alege pentru tine!
Foto: captura imagini video Youtube

Un al doilea spot de promovare a participării tinerilor la alegeri. Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a lansat azi spotul 2 "Contăm, deci VOTăm! Fii om, du-te la alegeri!". 

Acesta vine să continuie seria secvențelor video cu "Valera Votează!", ilustrând doi tineri care repara o mașină. Cei doi au o neînțelegere cu privire la șurubelnița necesară pentru a efectua lucrări tehnice.


Sandu Coica, coordonator de proiect, a declarat pentru UNIMEDIA că organizația va lansa și un al treilea spot motivațional în curând. "Anume în al doilea spot încercăm să arătăm că alegerile nu sunt pentru politicieni, alegerile sunt pentru noi. Este o idee banală și de mulți cunoscută, dar am încercat să o redăm într-un mod cât mai simplist și practic. Urmează și un al treilea spot de promovare", a menționat acesta.

Potrivit sursei, spoturile realizate de CNTM vor fi difuzate și la unele posturi televizate.

Vezi mai jos spotul video dat publicității azi de către CNTM:



Citiți mai jos un interviu cu Sandu Coica despre spoturile realizate de CNTM:

1. De unde a venit ideea spoturilor?

Intr-adevăr, dacă scopul care-l urmăream de la început era unul clar: cât mai mulți tineri să participe la alegeri, atunci cu ideea a fost mai greu. Până a demara proiectul, am avut mai multe călătorii prin țară în cadrul cărora discutând cu tinerii am sesizat că majoritatea nu sunt dispuși să participe la alegerile locale. Cel mai grav mi-a părut faptul că motivul nu constă în neconștientizarea importanței – dimpotrivă, toți conștientizează importanța, dar nu mai au încredere în nici un politician. Mulți au zis direct că n-au pentru cine vota și s-au săturat să aleagă răul cel mai mic, vor să aleagă și ceva bun.

Recunosc că, personal de asemenea aveam aceste dileme interioare. Pe de o parte eram conștient că este important să votez, iar pe de altă parte eram profund dezgustat de tot ce s-a întâmplat în prima lună după parlamentarele din noiembrie. Toate pretinsele negocieri despre “valori și principii”, tărăgănarea lucrurilor cu adevărat importante cum ar fi legea bugetului, toate show-urile politice care au loc până prezent, această campanie la fel fiind una destul de murdară, nu au cum să nu te dezamăgească.

2. Ce mesaj transmit aceste spoturi?

Primul spot vine în primul rând să ilustreze anume acea dezamăgire din societate. Mult-discutata frază “du-te băi, alegeri” – este direct inspirată din acele discuții auzite prin țară. Al doilea spot vine ca un episod de tranziție dintre dezgustul și repulsia față de alegeri din primul spot și ultimul spot care sperăm să fie cel mai motivant. Anume în al doilea spot încercăm să arătăm că alegerile nu sunt pentru politicieni, alegerile sunt pentru noi și fiecare nu alege pentru a oferi cuiva un post dar alegem pentru noi înșine. Cred că este o idee banală și de mulți cunoscută, dar am încercat să o redăm într-un mod cât mai simplist și practic.

Despre al treilea spot ezit acum să dau mai multe detalii, îndemn toată lumea să aibă răbdare și să urmărească apariția lui.

3. De ce ați ales să mizați pe un limbaj mai puțin literar? Nu vă este frică că poate fi interpretat greșit?

Conștientizam acest risc din start, dar ni l-am asumat. Am pornit de la prezumția că din moment ce majoritatea populației țării anume așa limbaj utilizează în comunicarea verbală, nu e cazul să ascundem asta. Probabil, totuși, criticile au fost mai multe decât ne așteptam, ulterior mulți din acei cărora le-a plăcut pur și simplu nu mai doreau să vorbească despre asta pentru a nu intra în dispute cu cei cărora nu le-a plăcut.

Până la urmă, sper toți să realizeze că limbajul utilizat nu este nicidecum unul care să promoveze incultura, el doar ilustrează o subcultură existentă, or incultura și subcultura fiind lucruri total diferite.

3. Cum comentați reacțiile critice care au apărut pe internet? V-ați așteptat la ele?

Cum am mai zis, exact ca și în cazul spoturilor anterioare, cu mult-renumitul deja Valera, așteptam să fie și persoane cărora să nu le placă. Părerea mea este că o parte din aceste reacții se datorează ultimii picături pe care noi am adus-o. În ultimii ani au fost mai multe creații similare care aduceau în prim-plan limbajul nostru uzual, mentalitatea și comportamentul: scurtmetraje, Pavel Turcu, Valodea, Valera ș.a. Probabil că lumea deja s-a săturat de mesaje prezentate într-o asemenea formă. Sincer mă bucur că sporește cererea pentru un limbaj mai literar și exemple pozitive, dar trebuie să recunoaștem că, am început să apreciem acest lucru datorită suprasaturării cu mesaje uzuale.

4. Ce urmeaza in urmatoarele spoturi? Câte vor fi în total?

Cum am mai zis, în total vor fi 3 spoturi. Primul deja este pe internet și la câteva posturi TV. Firul roșu pe care-l urmărim în fiecare spot este repulsia față de alegeri prezentă la moment, apoi conștientizarea faptului că alegem nu pentru altcineva și nu pentru a oferi posturi politicienilor, dar votăm pentru noi. Iar ultimul spot sper să demonstreze că într-adevăr ne putem schimba viziunile, oricât de negative ar fi ele inițial.

5. Unde vor fi difuzate spoturile video?

Din moment ce sunt spoturi sociale, nu avem un buget care să ne permită să plătim pentru plasarea la TV-uri. De aceea contactăm toate televiziunile și le propunem să le plaseze gratuit. La moment 2 posturi tv au acceptat și cu alte 2 posturi de televiziune suntem în discuție. Oricum, mizăm mult și pe internet.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: