(video) Documentar Russia Today: Moldova post-sovietică

joi, 26 mai 2011

(video) Documentar Russia Today: Moldova post-sovietică
Foto: Russia Today

“Republica Moldova este mândră de vinurile sale. Vinurile franceze sunt considerate drept cele mai bune, însă cele moldovenești nu sunt mai rele”. Așa începe documentarul realizat de postul rusesc de televiziune în limbă engleză “Russia Today”. 

Autorii filmului nu uită să vorbească despre vânzarea rinichilor ca soluţie de depăşire a situației financiare precare a unor pături sociale, despre "războiul civil" de la începutul anilor ’90 și despre revoluția “colorată” din 2009. 

"Protestatarii s-au ridicat pe clădirea președinției unde au coborât steagul național și în locul lui l-au ridicat pe cel european, anunțând astfel începutul revoluției. Aceștia au declarat că președintele Republicii Moldova a părăsit statul. În acel moment, Vladimir Voronin a ieșit cu o adresare către poporul moldovenesc". 


“După cum puteți vedea, acum poliția este bine echipată, însă în timpul acelor evenimente erau foarte prost pregătiți. La contracararea violențelor au participat circa 20 – 30 de polițiști, însă cu siguranță undeva pe aproape se ascundea o unitate bine pregătită”, spune un tânăr participant la protestele din aprilie 2009.

Autorii filmului vorbesc și despre orașul Soroca - capitala romilor. Orașul Cricova este o altă temă abordată în documentar. "Vinurile sunt principala comoară a Republicii Moldova, aflată sub pământ, în faimoasele beciuri din suburbia Chișinăului. Aici pot fi găsite butoaie de vin aduse din Franța, Ungaria, România și cu siguranță dintre cele moldovenești. Problema viței de vie continuă de la distrugerea acesteia în anii ’80. Nici cantitatea și nici calitatea acestora nu a fost recuperată până în prezent. După plecarea comuniștilor de la putere, Republica Moldova se află în permanentă criză politică din cauza imposibilității alegerii șefului statului", se mai spune în reportaj.

"Igor Smirnov, care a stat la cârma regiunii transnistrene 20 de ani nu dorește să vorbească despre evenimentele din 1992, ci preferă să se laude cu progresele economiei transnistrene. “Oamenii întotdeauna vor supraviețui pe malul stâng al Nistrului și fără sprijinul cuiva din exterior. Problema cea mare este, unde să vindem producția noastră”, spune Smirnov. În pofida eforturilor conducerii de la Tiraspol, populația regiunii a scăzut de la 700 de mii la 400 de mii de oameni. Unii au plecat în Moldova, unii în Ucraina, iar cei mai mulți în Rusia. Scăderea populației se datorează șomajului", se precizează în reportaj.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: