Kommersant: Moldova blochează disputa comercială cu Ucraina

miercuri, 25 mai 2011

Kommersant: Moldova blochează disputa comercială cu Ucraina
Foto: Kommersant.ua

Republica Moldova a folosit dreptul de veto împotriva creării comisiei de experţi pe lângă Organizația Mondială a Comerțului, care ar avea drept scop rezolvarea disputei comerciale cu Ucraina, scrie Kommersant-Ucraina. 


Potrivit sursei, esenţa conflictului constă în colectarea de către Moldova a taxelor de mediu asupra importului produselor în recipiente de plastic şi ambalaje tetra-pack, care însă nu sunt plătite de producătorii moldoveni. "Soluţionarea disputei la nivelul grupurilor de experţi este o prioritate pentru Ucraina", scrie sursa. Prin urmare, ţara vecină va trebui să se adreseze din nou către OMC pentru ca de data aceasta Moldova să nu poată bloca cererea Ucrainei.

Potrivit unei surse care a participat la reuniunea OMC de la Geneva, ieri, departamentul OMC pentru soluţionarea litigiilor a refuzat Ucrainei crearea grupului de experţi, deoarece singurul reprezentant al delegaţiei moldoveneşti, Prim Secretar al Ambasadei Republicii Moldova în Geneva, a declarat că din motive procedurale respinge solicitarea Ucrainei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: