BNM a hotărât să majoreze norma rezervelor obligatorii cu 3 puncte procentuale

joi, 26 mai 2011

BNM a hotărât să majoreze norma rezervelor obligatorii cu 3 puncte procentuale
Foto:atlanta.cbslocal.com

Astăzi, 26 mai 2011, în cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, s-a decis ca norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină să fie majorată cu 3 puncte procentuale, de la 11% la 14% din baza de calcul. Rata de bază, rata la creditele overnight şi cea a depozitelor overnight sunt menţinute la acelaşi nivel. Vezi în continuare ce influenţă va avea decizia BNM asupra activităţii băncilor.


Potrivit explicaţiei economoştilor, BNM manevrează cu instrumentele politicii monetare pentru a-şi atinge obiectivul de menţinere a stabilităţii preţurilor şi a determina politica pe care o duc băncile comerciale. Experţii susţin însă că mecanismul de transmisie a politicii monetare este unul întârziat, majoritar din cauza existenţei unui volum mare de lichidităţi în sistemul bancar.

Potrivit BNM, decizia de a majora norma rezervelor obligatorii cu 3 p.p., începând cu perioada de urmărire a mijloacelor atrase 8 iulie 2011 – 7 august 2011, are tocmai obiectivul de a îmbunătăţi mecanismul de transmisie a deciziilor de politică monetară asupra economiei reale. Totodată, rata de bază se menţine la nivelul actual de 8% anual. Potrivit BNM, decizia respectivă vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi crearea unor condiţii optime pentru viabilitatea şi stabilitatea sectorului financiar-bancar.

De asemenea, BNM anunţă oficial că va modifica regimul actual al rezervelor obligatorii, care prevede aceeaşi normă de rezervare pentru pasivele incluse în baza de calcul, indiferent de scadenţa acestora. Astfel, pentru susţinerea creşterii mijloacelor atrase de către bănci pe termen lung, BNM urmează să aplice rata 0% (zero) pentru mijloacele atrase de bănci şi incluse în baza de calcul a rezervelor obligatorii, a căror scadenţă este mai mare de 2 ani.

Serviciul de Presă al BNM anunţă că următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 iunie 2011.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: