România Liberă: Băsescu contra Medvedev în arena Moldova

sâmbătă, 23 octombrie 2010

România Liberă: Băsescu contra Medvedev în arena Moldova
Foto: cersipamantromanesc.files.wordpress.com

În noiembrie, în Republica Moldova se vor desfăşura noi alegeri parlamentare, în urma cărora, potrivit preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev, în ţară va apărea o "putere eficientă", iar liderii de la Chişinău şi Tiraspol vor putea fi aşezaţi din nou la masa negocierilor, notează vineri cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.


Tema implicării României în problemele Republicii Moldova - şi nu doar în cele care se referă la reglementarea conflictului transnistrean, adaugă ziarul rus, a fost preluată şi de Uniunea Europeană (UE). Potrivit şefului delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schubel, "liderii altor state nu procedează înţelept atunci când, într-o perioadă electorală, se pronunţă în favoarea unui partid politic sau altuia". Reprezentantul UE a făcut această declaraţie după ce preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a exprimat deschis, într-un interviu, sprijinul total pentru Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) de la Chişinău, explică Nezavisimaia Gazeta.

Politologul Nicolae Chirtoacă afirmă că "influenţa lobby-ului proromân asupra mentalităţii populaţiei din Republica Moldova se observă în special în oraşe", în timp ce în sate sunt sprijinite acele forţe care militează pentru păstrarea statalităţii republicii.

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, comuniştii conduşi de Vladimir Voronin şi democraţii lui Marian Lupu se bucură probabil de sprijinul Kremlinului. În opinia lui Barbăroşie, nu este exclusă o alianţă între comunişti şi democraţi, fapt care îi va conveni Kremlinului.

Dimpotrivă, directorul Institutului European de Studii Politice de la Chişinău, Viorel Cibotaru, consideră puţin probabilă o asemenea variantă, în primul rând pentru că UE "va recomanda partidelor din parlamentul Republicii Moldova să nu formeze alianţe cu reprezentanţii comunişti".

În finalul articolului, Nezavisimaia Gazeta precizează că joi Mihai Ghimpu a atenţionat din nou Rusia să-şi retragă trupele din Transnistria.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la romanialibera.ro


0 Comments: