Războiul valutelor, principala temă de discuţie a întâlnirii de astăzi din Coreea de Sud

vineri, 22 octombrie 2010

  Războiul valutelor, principala temă de discuţie a întâlnirii de astăzi din Coreea de Sud
Foto: abvizyon.com

Miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale din G20 se întâlnesc astăzi, 22 octombrie 2010, în Coreea de Sud, pentru a discuta despre reforma sistemului financiar mondial şi războiul valutelor. Reuniunea pregăteşte summit-ul şefilor de stat ai celor mai puternice 20 de stat dezvoltate şi emergente ce va avea loc pe 11-12 noiembrie la Seul.


Discuţiile ce se desfăşoară astăzi în oraşul Gyeongju, din Coreea de Sud, vizează coordonarea măsurilor de reformă financiară la nivel global, menite a preîntâmpina apariţia unei noi crize financiare de proporţii. Presa internaţională comentează că în prim-planul discuţiilor a trecut însă aşa-numitul război al valutelor. Un proiect de declaraţie finală, citat de presa străină, afirmă ca ţările bogate şi emergente G20 se angajează să "se abţină de la devalorizarea competitivă" a valutelor, pentru a evita declanşarea unei noi crize financiare.

Analiştii economici afirmă că negocierile din Coreea de Sud nu vor fi însă deloc uşoare. Şi asta pentru că Beijingul, văzut drept principalul vinovat în declanşarea crizei valutelor, nu pare deloc dispus să cedeze insistenţelor partenerilor săi comerciali. Chiar dacă la nivel oficial China a liberalizat cursul yuanului, ea continuă însă să îl controleze, pentru a-şi avantaja exportatorii.

Şi dolarul s-a devalorizat din cauza perspectivelor unei redresări foarte lente a economiei americane. În schimb, moneda unică europeană se întăreşte, punând în pericol refacerea şi aşa ezitantă a economiilor din Spania, Italia, Portugalia sau Grecia. Proiectul de declaraţie ce urmează a fi dată publicităţii la finalul summit-ului insistă pe necesitatea unui sistem al ratelor de schimb determinat mai mult de piaţă.

sursa: Unimedia

0 Comments: